Stradalima u potresu pomaže i Vukovarsko-srijemska županija

Održana je 16. sjednica Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika Vukovarsko-srijemske županije. Predsjedao joj je župan Božo Galić, a na dnevnom redu našla se samo jedna tema; pomoć stradalima u potresu koji se dogodio na području Sisačko-moslavačke županije.

Župan Galić je pozvao sve općine i gradove da zajedničkim snagama i koordinirano osiguraju financijska sredstva za pomoć u obnovi potresom razrušenih stambenih objekata. U raspravi je podržana ova inicijativa te će se u dogovoru sa Stožerom civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije i županom Ivom Žinićem definirati objekti za čiju će kompletnu obnovu naša županija, zajedno s općinama i gradovima, osigurati financijska sredstva. 

U tom smislu želimo objediniti našu pomoć i na pravilan način je organizirati i u koordinaciji sa Sisačko-moslavačkom županijom usmjeriti na područja kojima je pomoć najpotrebnija. Želimo pomoći pri obnovi obiteljskih kuća, pri uvođenju električnih, vodovodnih, plinskih i drugih instalacija tako da ljudi mogu što prije u njima ponovno živjeti – rekao je župan Galić.

Pročelnik Stanice HGSS-a Vinkovci i zamjenik načelnika Stožera civilne zaštite VSŽ  Zlatko Becić govorio je o aktivnostima vezanim uz pomoć stradalima u katastrofalnom potresu:

Kao zamjenik načelnika Stožera imenovan sam koordinatorom za prihvat pomoći iz naše županije za Sisačko-moslavačku županiju. Na terenu je stotinjak članova HGSS-a koji pomažu, a iz naše županije je otišlo deset osoba te se stalno mijenjaju ekipe i to svaka dva dana. Problem je smještaj, jer smo prepustili smještaj ljudima koji su u potrebi, a naši članovi spavaju u šatorima i vozilima.

Uvjete na terenu, dodao je Becić, dodatno otežavaju i vremenske neprilike:

Jedno zlo nikad ne ide samo. Posljednjih dana na ugroženom području intenzivno je kišilo, rijeke su nabujale, a pogotovo Kupa. Od potresa su popucali nasipi i sada realno postoji mogućnost proboja nasipa, odnosno poplave.

Neće valjda još i to…