Štrajkaš glađu Antun Miličević Čaruga: Ne štrajkam zbog ceste, nego zbog nerada, nemara, obmana i laži!

Antun Miličević, 53-godišnjak iz Komletinaca, jutros u 7.30 sati započeo je štrajk glađu ispred zgrade Gradskog poglavarstva Otoka. Razlog? Neispunjeno obećanje gradske vlasti o sanaciji 2,5-kilometarske ceste koja od prigradskog naselja Komletinci vodi do naselja Blatašce.

– U Blatašcu mnogi ljudi imaju svoje stanove, svinjce, ovčarnike, vikendice za ruralni turizam za čije su uređenje povukli poticaje. I ja sam vlasnik jedne od njih, iako je moja izgrađena bez poticaja, ali to nije važno za ovu priču – govori nam ovaj umirovljeni hrvatski branitelj, dragovoljac Domovinskog rata.

I…?

– Riječ je o cesti koja najmanje pet godina nije održavana, propala je, po njoj su brojne depresije… U više navrata sam preko predsjednika MO Komletinci Danijela Čelebića i gradskog vijećnika Slavka Grgića molio da se problem otkloni. Što je i obećano na 5. sjednici otočkog Gradskog vijeća na kojoj je rečeno da će do 5. prosinca cesta biti sanirana.

Međutim, ništa od toga…

– Na 6. sjednici gradonačelnik Josip Šarić rekao je kako je izdao nalog za sanaciju gradskom komunalnom poduzeću Vranjevo. Kao oni su zakazali. Međutim, direktor Vranjeva Ivan Dabro rekao mi je da nikakav nalog nije dobio. Netko od njih dvojice ne govori istinu. Pretpostavljam kako je prava istina da u gradskoj blagajni nema novaca. I to mogu razumjeti, ali kad se sjetim kako su se sumanuto trošili novci u predizbornoj kampanji…

Koliko je, otprilike, potrebno za sanaciju ceste, zna li se išta?

– Ne znam koliko novaca, ali znam da je dovoljno oko 500 kubika kamena.

Mahatma Gandhi štrajkao je glađu zbog britanskog kolonijalizma, američke i britanske sufražetkinje zbog neravnopravnog položaja žena, irski republikanci su u svojoj borbi za nezavisnost također posegnuli za ovakvim činom… Međutim, štrajk glađu zbog sanacije pristupne ceste? Povijest to još nije zabilježila. Do danas.

– Nisam čak štrajk glađu započeo isključivo zbog ceste, iako nije samo ova cesta problematična, nego i mnoge pristupne ceste u Otoku i Komletincima. Problem su i asfaltirane ceste raskopane tijekom radova na izgradnji kanalizacijske mreže. Jednostavno, štrajk sam započeo zbog zanemarenosti Komletinaca. Kad god smo nešto tražili od gradske vlasti nailazili smo na ignoriranje. Jednostavno, prekipjelo mi je i – to je to. Ovo je štrajk glađu zbog nerada, nemara, obmane i laži od strane gradonačelnika Grada Otoka Josipa Šarića!

Antun Miličević, u tom kraju znan i kao Čaruga, danas oko podneva susreo se s gradonačelnikom Josipom Šarićem…

– Pri ulasku u zgradu poglavarstva, negdje oko podneva, pozvao me na razgovor u svoj ured. Odbio sam. U razgovoru pred zgradom rekao mi je da se to ne može napraviti u jednom danu, da treba pismeni zahtjev i ne znam što sve ne… Usput nije propustio zaprijetiti mi prstom da ga ne nazivam lopovom i lažovom i otišao je unutra. Nakon otprilike pola sata opet me pozvao u ured na piće rekavši da je problem riješen, a kamen naručen. I da ne sramotim više ni njega, ni sebe, ni svoju obitelj… I da zna kako sam ja ovdje kako bih ga rušio. Ne, nisam za to da se išta i ikoga ruši, dapače. Ja sam za to da se nešto gradi. Cesta prema Blatašcu, za početak. Inače, nisam politički aktivist, niti sam član ijedne političke stranke, samo da se zna.

Miličević tvrdi kako mu je Šarić obećao da radovi na sanaciji ceste počinju ujutro u 9 sati i neka bude ondje kako bi se osobno u to uvjerio. Što je Miličević (još) rekao Šariću?

– Ja sam njemu rekao da sam ujutro u pola 8 opet ispred Gradskog poglavarstva. Ako mi jave da strojevi rade, otići ću, vidjeti i snimiti.

Uglavnom, mogao bi ovo biti jedan od najkraćih štrajkova glađu u povijesti štrajkova glađu…

– Nadam se – zaključio je Miličević.

Do komentara na ovu temu pokušali smo telefonskim putem doći i od otočkog gradonačelnika Josipa Šarića, ali – bezuspješno.