Studenti s područja VSŽ i ove godine besplatno putuju vlakom!

Pilot projekt povoljnijeg prijevoza redovitih studenata pokrenut 2022. se nastavlja, a ugovor s Upravom HŽ Putnički prijevoz danas je potpisao i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić. Od 1. listopada 2023. do 31. prosinca 2024. godine, odnosno do utroška sredstava, Županija će u cijelom iznosu sufinancirati prijevoz vlakom redovitim studentima koji imaju prebivalište u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Za navedenu mjeru osigurano je 155 tisuća eura, a koristi ju gotovo dvije tisuće studenata na području VSŽ.

Zadovoljstvo mi je potpisati još jedan ugovor s Vukovarsko-srijemskom županijom, četvrti po redu. Moram reći da je ovo županija koja ima najveći broj studenata što se tiče poticaja prijevoza, oko dvije tisuće registriranih studenata. Uz obnovu pruga, obnovu i modernizaciju voznog parka ovo je treći korak koji provodimo s resornim ministarstvom i uz podršku Vlade kako bi privukli putnike i povećali broj putovanja – rekao je predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz Željko Ukić istaknuvši kako brojke potvrđuju da navedene mjere pozitivno utječu na revitalizaciju željezničkog prijevoza; naime, HŽ Putnički prijevoz na području Vukovarsko-srijemske županije do 1. rujna 2023 prevezao je oko 665 tisuća putnika, što je 23% više u odnosu na cijelu 2022. godinu.

Prije svega zahvaljujem Upravi HŽ Putničkog prijevoza na čiju smo inicijativu prije nekoliko godina krenuli s ovim projektom koji se pokazao vrlo dobar jer učenici i studenti rado koriste prijevoz vlakom. U budućnosti želimo da se on ubrza, da bude komforniji, da je bolja dostupnost, a zajedničkim snagama radimo na boljitku svih tih čimbenika. Na prijevozu učenika i studenata ne završavaju naše ambicije i programi. Prije samog potpisivanja, razgovarali smo i o potencijalnom prijevozu umirovljenika koji trenutno imaju pravo na 50% popusta. Županija će u okviru svojih mogućnosti predložiti model prema kojem će i oni imati besplatni prijevoz – najavio je župan Dekanić.

Damir Dekanić i Željko Ukić

Redovni studenti pravo na sufinancirani prijevoz ostvaruju na temelju pametne kartice HŽ Putničkog prijevoza s profilom „Student Vukovarsko-srijemske županije“. Studenti koji imaju izrađenu pametnu karticu moraju izraditi profil „Student Vukovarsko-srijemske županije“ te na blagajnama željezničkog kolodvora Vinkovci predati Zahtjev za izradu/dodjelu profila, priložiti potvrdu obrazovne ustanove o redovnom studiju za akademsku godinu 2023/2024. te predočiti identifikacijski dokument kojim potvrđuju prebivalište na području Vukovarsko-srijemske županije.

S druge strane, studenti koji nemaju pametnu karticu HŽ Putničkog prijevoza prvo ju moraju izraditi te tek nakon toga predati svu potrebnu dokumentaciju na blagajnama željezničkog kolodvora.