Studij računarstva od jeseni i u Vinkovcima, bude li 25-ero zainteresiranih

Bude li postojao dovoljan broj zainteresiranih, od sljedeće akademske godine u Vinkovcima će zaživjeti dislocirani preddiplomski redoviti stručni studij računarstva.

Minimalan broj polaznika je 25, a maksimalan 40. Ukoliko ne bude 25 zainteresiranih, studij neće biti pokrenut – otkrio je Ivan Ambroš, direktor županijske tvrtke Centar kompetencija koja će (u) ovom projektu, pokrenutom u suradnji Vukovarsko-srijemske županije, Grada Vinkovaca i osječkog Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija, pružati logističku potporu.

Uvjeren sam kako će biti dovoljan broj zainteresiranih, jer smo se rukovodili potrebama tržišta rada. Realizaciji ovog projekta prethodila su pisma namjere određenih tvrtki s prostora naše županije, konkretno riječ je o Multinormu, Nexusu, Spačvi, Bjelinu, Informatici Fortuno i još nekih koje su izrazile svoju potrebu za profilom upravo ovakvog stručnog kadra kojeg će iznjedriti ovaj studij – dodao je Ambroš.

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Vinkovaca na jučerašnjoj sjednici izglasalo Suglasnost o dolasku FERIT-ovog studija računarstva u grad na Bosutu, danas je u Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima potpisan Sporazum o suradnji partnera na projektu.

Ovaj sporazum predstavlja temelj na kojemu možemo graditi buduće korake. Studijskim programom o kojem govorimo omogućit će obrazovanje stručnjaka u području računarstva koji su danas nasušno potrebni – naglasio je Drago Žagar, dekan Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija u Osijeku.

FERIT-ov preddiplomski redoviti stručni studij računarstva, nakon smjera Drvne tehnologije pokrenutog prošle godine u suradnji sa zagrebačkim Šumarskim fakultetom, drugi je dislocirani stručni studij koji je zaživio u Vinkovcima.

Želja nam je da što više onih visokih škola ili fakulteta koji su zanimljivi našim studentima bude dostupno u Vinkovcima. Nakon šumarstva i računarstva u budućem vremenu možemo očekivati još neke smjerove koje ćemo pokušati organizirati. To su izvrsni projekti, jer s relativno malim financijskim sredstvima pružamo mogućnost našim studentima školovanje u svom gradu, a pritom lokalna zajednica dobije kadrove koji su joj potrebni na tržištu rada – podvukao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Preddiplomski redoviti stručni studij računarstva u Vinkovcima trajat će šest semestara, a po njegovu završetku stečeno znanje studenata bit će stručni/a prvostupnik/prvostupnica inženjer/inženjerka računarstva.

 – Razvojem stručnih kadrova omogućit ćemo daljnji razvoj naše županije. Pokrenutim studijem drvne tehnologije učinjen je veliki korak u tom smjeru, a u današnje vrijeme novih tehnologija i digitalizacije pokretanje studija računarstva je ne kamenčić, nego veliki kamen u slaganju našeg mozaika – rekao je Božo Galić, vukovarsko-srijemski župan.

Predviđeno je da će se nastavni program novoosnovanog studija računarstva u Vinkovcima održavati u prostoru Tehničke škole Ruđera Boškovića koja ima potrebnu infrastrukturu.