Stvara li se u Vukovarsko-srijemskoj županiji veliki blok protiv HDZ-a?

Jučerašnji izlazak Josipa Dabre iz HDZ-a, nakon što je u toj stranci proveo više od polovice svog životnog vijeka, samo je jedan od kotačića nezadovoljstva na desnoj političkoj sceni u Vukovarsko-srijemskoj županiji koji će se politički uobličiti do lokalnih izbora. Da aktualni dožupan nema dobru političku, logističku i financijsku zaleđinu, teško bi se odvojio od svoje matične stranke koja mu je dala političko ime i prezime.

Već smo pisali kako je HDZ na županijskoj razini izuzetno ranjiv što se najprije pokazalo kroz prošle lokalne izbore kada je ova stranka tek u drugom krugu uspjela dobiti župana, a nastavilo se kroz nestabilnu većinu u Skupštini kojoj je svako toliko „visio“ kvorum da bi se stvar potpuno zapetljala prošle godine prvo izlaskom Ivana Penave iz HDZ-a, a potom i izvrsnim rezultatom tek osnovanog Domovinskog pokreta na parlamentarnim izborima ostvarenim na ovom području. HDZ bi nesumnjivo mnogo manje problema kada bi kandidat za župana bio Mario Banožić, no prema svemu sudeći ići će se s nekim alternativnim (prez)imenima koja imaju neusporedivo manju političku težinu od aktualnog ministra!

Poput Penave, koji je razočaran stranku napustio nezadovoljan rezultatima unutarstranačkih izbora na nacionalnoj razini, iste poteze vukao je i Dabro nakon ishoda unutarstranačkih izbora na lokalnoj razini. Sada im se putevi ponovno spajaju, vrlo vjerojatno kroz drugog (ili prvog!) dožupana Damira Barnu, prvog Penavinog suradnika, a na županijskoj razini je inače dobro surađivao i s Dabrom. Dabro je već istaknuo kako će se kandidirati za župana i očekuje podršku Domovinskog pokreta koji bi oko sebe okupio još neke stranke te bi činio desni blok nasuprot HDZ-u.

Tako se od jučer desni centar i desnica u Vukovarsko-srijemskoj županiji vrti oko tri (neslužbena) kandidata. Tomislav Panenić kao nezavisni, a i dalje blizak ljudima iz MOST-a te Josip Dabro i Nikola Kajkić koji su isto kao nezavisni kandidati, ali očekuju potporu Domovinskog pokreta i stranaka koje Škoro okuplja oko sebe. Međutim, definitivno postoji ideja objedinjavanja sve trojice kandidata unutar jedne platforme što mnogi na desnici smatraju kao jedino rješenje za rušenjem HDZ-a. Računica je jasna i cilj je spriječiti rasipanje glasova. Navodno se razgovori itekako intenzivno vode na ovu temu kako u Vukovaru i Osijeku, tako i u Zagrebu.

Ipak, za sada ovu ideju ruše osobne taštine, odnosno nemogućnost dogovora tko bi kome bio zamjenik za župana u toj priči. Naime, Tomislav Panenić itekako se etablirao kao snažno političko ime na prošlim lokalnim izborima te će svakako i na ovim povući značajan broj glasova i ne pada mu na pamet popuštati kako Dabri, koji ga je politički napadao tijekom prošlih izbora, tako ni Kajkiću koji je više politički aktivist nego političar. Panenić je pokazao dosljednost u svojim stavovima od prošle kampanje do današnjeg dana te se može reći kako je pune četiri godine stvarao preduvjete svoje kandidature za župana pa je teško očekivati da će mu netko uspjeti podvaliti više interese za dobrobit zajedničkog uspjeha.

S druge strane, Josip Dabro pokazao je kako može stvari solidno posložiti na terenu što je i pokazao na unutarstranačkim izborima dobivši više od trećine glasova članova HDZ-a za mjesto županijskog predsjednika, no svakome je itekako jasno da Dabro nema šanse povući sve te glasove sebi i na lokalnim izborima. Ipak, Dabrina prednost su i dobri odnosi s nezavisnim načelnicima općina s čijim rukama može itekako dobro licitirati u pregovorima oko svog statusa. Ono što će Dabru kočiti svakako je činjenica da je iz HDZ-a izišao kada je postalo sasvim jasno da ova stranka na njega više ozbiljno ne računa, barem kada je u pitanju kandidatura za župana. Naime, nije slučajno ni to kako je Dabro iz HDZ-a izišao jučer, a noć prije u centrali u Zagrebu donesena je odluka tko će biti kandidat te stranke za župana…

Posljednji, ali nimalo lošiji kandidat svakako je Nikola Kajkić koji je medijska personifikacija borbe protiv Plenkovića i Božinovića. Unatoč tome što se sve ove godine, kao donedavno Kajkić kao i do jučer Dabro, pa i do prije desetak godina Panenić, imao je dobru suradnju s HDZ-om, no negdje na toj vremenskoj crti otrgao se matici od kontrole. Igrati na karte medijske prepoznatljivosti kroz česta gostovanja u Bujici i tzv. žrtve Božinovićeva sistema svakako su dva aduta s kojima Nikola Kajkić itekako sebi može podići cijenu u zakulisnim igrama na desnici.

U svakom slučaju, definitivno je cijela desnica spala na tri imena za kandidate za župana koja su prepoznala ranjivost ovog i ovakvog HDZ-a. Hoće li biti mudrosti za dogovorom i zajedničkim nastupom koji bi sigurno utrku za župana učinio neizvjesnom – pokazat će vrijeme. Međutim, poznavajući našu lokalnu političku scenu, veće su šanse da ćemo ipak imati svu trojicu nabrojanih kao kandidate za župana!