SUD KOJI TO NIJE Evo kako i vi možete postati ustavni sudac/sutkinja

Sigurno ste i vi to jučer pomislili, kako mogu postati sudac Ustavnog suda? Dakle, stvar je više manje jednostavna. Članak 5. Ustavnog zakona o Ustavnom sudu propisuje uvjete za izbor sudaca ustavnog suda te kaže da se za suca Ustavnog suda može izabrati osoba koja je hrvatski državljanin, diplomirani pravnik s najmanje 15 godina radnog iskustva u pravnoj struci koja se u toj struci istakla znanstvenim ili stručnim radom ili svojim javnim djelovanjem.

Ako ste doktor pravnih znanosti tada vam uz državljanstvo i diplomu pravnog fakulteta treba samo 12 godina radnog iskustva u pravnoj struci. Za izbor možete predložiti sami sebe ili će to za vas učiniti nadležni saborski Odbor, oni vas moraju predložiti hrvatskom Saboru koji vas mora izabrati većinom glasova ukupnog broja zastupnika. Zvuči prilično jednostavno, zar ne?

Nadamo se da imate sve potrebne uvjete jer 7. lipnja ove godine istječe mandat za čak 10 od 13 sudaca ovog suda, tako da će biti slobodnih radnih mjesta za sve one koji razmišljaju o promjeni karijere. Iako je sada već raspušteni saziv Sabora trebao izabrati nove suce oni to ipak nisu učinili, tako da nas poslije lipnja i ovdje čeka zanimljiva pravna situacija.