(SU)LUDO Poljoprivrednici razbacivanje stajskog gnojiva moraju uslikati s GPS dokazom!

Ilustracija/PEXELS

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju objavila je još jedan u nizu od Pravilnika kojima se reguliraju načini isplate potpora poljoprivrednicima. Posljednji u nizu jest Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja Prema istome, poljoprivrednici imaju obvezu dostave geotagiranih fotografija, a to čine putem aplikacije AgroGTF. Na takav način se dokazima pravdaju određene aktivnosti za proizvodnu 2024. godinu, a za koje poljoprivrednici imaju prava na potpore.

Prema istom Pravilniku obuhvaćeno je 5 mjera prema kojima, ukoliko žele primati potpore, poljoprivrednici Agenciji moraju dostaviti dokaze s fotografijama u kojima je učitana GPS lokacija da su iste aktivnosti i proveli.

Među ovim mjerama, u tom kontekstu, svakako je najzanimljivija Intervencija 31.04. Uporaba stajskog gnoja na oraničnim površinama. Tako, ukoliko poljoprivrednici žele koristiti potporu za ovu mjeru, u roku od 48 sati od iznošenja i raspodjele stajskog gnojiva po oranicama, moraju Agenciji dostaviti slike s učitanom GPS lokacijom. Pri tome se mora fotografirati proces iznošenja stajskog gnojiva, a potom i proces unosa stajskog gnojiva na oranicu.

Neki bi rekli, ni razbacivanje stajskog gnojiva nije što je nekada bilo….