SUNCE NAD VUKOVAROM Dvanaest solarnih elektrana za uštedu od 100.000 eura godišnje!

Gradu Vukovaru odobren je projekt „Sunce nad Vukovarom“ kojim će se na zgradama u vlasništvu Grada Vukovara izgraditi solarne elektrane, a za koji je upriličena početna konferencija te svečano potpisivanje ugovora s izvođačima radova, tvrtkama Elektro-Energetika i Đuro Đaković Elektromontaža.

Grad Vukovar je navedeni projekt prijavio na poziv MRRFEU-a iz programa „Energija i klimatske promjene“, a kroz njega će biti izgrađeno 12 solarnih elektrana i to na sljedećim lokacijama: Osnovna škola Antuna Bauera, Osnovna škola Dragutina Tadijanovića, Osnovna škola Blage Zadre, Osnovna škola Siniše Glavaševića, Osnovna škola Nikole Andrića, Osnovna škola Mitnica, Dječji vrtić Vukovar I – Centralni objekt, Dječji vrtić Vukovar I – Vukovar Novi, Gradska uprava Vukovar, Gradska tržnica Vukovar, Sportska dvorana „Danijel Rehak“ u Borovu naselju te Plivalište Vukovar.

Ukupna snaga svih elektrana iznosi 801,90 kW, a udio zelene energije u ukupnoj potrošnji nekretnina iznosit će oko 53 %. Projekt „Sunce nad Vukovarom“ sufinanciran je iz EGP financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. do 2021. godine u okviru provedbe programa „Energija i klimatske promjene“, uz podršku Islanda, Kneževine Lihtenštajn i Kraljevine Norveške.

Projekt se provodi u suradnji s norveškim partnerom Energy Farm International Foundation, rok provedbe projekta je dvije godine, a njegova ukupna vrijednost iznosi 774.968,55 eura. Stopa financiranja projekta putem bespovratnih sredstava iznosi 85%, odnosno 658.723,27 eura.

Gradonačelnik Ivan Penava ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo ovim velikim projektom koji će donijeti znatne uštede energije:

– Zadovoljstvo nam je danas predstaviti projekt putem kojega u Vukovaru na javnim zgradama postavljamo 12 novih solarnih elektrana, a koji se sufinancira putem financijskog mehanizma Norveške, Islanda i Lihtenštajna. Veliki je ovo iskorak jer smo na području Hrvatske osigurali izgradnju najvećeg broja solarnih elektrana po ovom pozivu, a zahvaljujući vrijednom i predanom radu Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Grada Vukovara.

Dvanaest novih izvora energije dobivene iz sunca na tragu je energetske održivosti, učinkovitosti i zelene tranzicije kojoj težimo. Hvala svima koji su pridonijeli projektu, Veleposlanstvu Norveške s kojima smo u suradnji te se nadam kako će građani Vukovara od ovoga imati koristi u vidu energetske sigurnosti i snižavanja troškova korištenja samih objekata.

Voditelj projekta Branko Knežević pojasnio je kako je u planu izgraditi 12 solarnih elektrana za vlastite potrebe objekata kojima će namirivati potrošnju električne energije:

– Očekujemo uštedu na potrošnji električne energije od oko 100 tisuća eura godišnje. Vijek ovih elektrana je otprilike 20 godina, pa se s time očekuje ušteda od oko 2 milijuna eura – rekao je uvodno Knežević pa potom naglasio i sljedeće:

Branko Knežević

– Grad Vukovar je zajedno s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske izradio projektno-tehničku dokumentaciju vrijednosti 125.000 kuna što je bilo u potpunosti sufinancirano bespovratnim sredstvima, a nakon toga smo se prijavili na natječaj Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije gdje smo prijavili 12 objekata. Kroz natječaj „Energija i klimatske promjene“ ostvarili smo sufinanciranje od 85% vrijednosti projekta. Naknadno smo se prijavili i za sufinanciranje EU projekata te ostvarili bespovratna sredstva od 60 tisuća eura, što u konačnici Grad Vukovar obvezuje na 60 tisuća eura po ovom projektu. Paralelno smo prijavili i projekt za istraživanje geotermalnih potencijala na području Vukovara, gdje smo također osigurali bespovratna sredstva u visini od 85%. Razvijamo i taj projekt i gledamo u budućnosti imati pripremljenu dokumentaciju kako bismo osigurali sredstva preko Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te svih ostalih izvora, s obzirom kako se nastoji financirati pametno, digitalno i zeleno – zaključio je Knežević.