Sutra akcija dragovoljnog darivanja krvi u vinkovačkom Crvenom križu

Gradsko društvo Crvenog križa Vinkovci u suradnji s Kliničkim zavodom za transfuzijsku medicinu Kliničkog bolničkog centra Osijek sutra organizira akciju dragovoljnog darivanja krvi od 9 do 13 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci.

Prijave za termin darivanja krvi zaprimaju se na telefon Crvenog križa Vinkovci 332-523. Svakih 15 minuta će biti planirane po 4 osobe, a darovatelji će odmah po telefonskoj prijavi dobiti SMS s terminom darivanja krvi.

Zbog striktnog poštivanja važećih epidemioloških mjera u svrhu sprečavanja širenja koronavirusa, darovateljice i darovatelji će biti zamoljeni da poštuju razmak od najmanje 2 m i koriste zaštitne maske. Bit će osigurana i dezinfekcija ruku darovatelja i djelatnika, kao i dezinfekcija prostorija i kreveta, te mjerenje temperature darovatelja.

Iduća akcija, na istom mjestu, planirana je za 28. siječnja  2022. (petak), od 10 do 14 sati u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Vinkovci.

 

Svi potencijalni darivatelji krvi, moraju slijediti sljedeće upute:

  • osobe koje su se cijepile cjepivima Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca/Oxford, Johnson&Johnson/Jansen i Sputnik V mogu pristupiti akciji darivanja krvi nakon 48 sati ukoliko nisu razvile nikakve nuspojave, dok u slučaju nuspojava (umor, glavobolja, bolovi u mišićima, zimica, bolovi u zglobovima, povišena tjelesna temperatura, mučnina) mogu pristupiti akciji 7 dana nakon prestanka simptoma
  • osobe koje su se cijepile cjepivom Sinopharm i Sinovac ili ne znaju kojim su cjepivom cijepljene odgađaju se na 14 dana
  • na razdoblje od 14 dana odgađaju se osobe koje su putovale izvan Republike Hrvatske (računajući od datuma povratka u Hrvatsku)
  • na razdoblje od najmanje 28 dana odgađaju se osobe koje su preboljele COVID-19 (računajući razdoblje od prestanka simptoma ili od rezultata pozitivnog testa na SARS-CoV-2 u slučaju asimptomatske infekcije).
  • na razdoblje od 14 dana odgađaju se osobe koje su bile u kontaktu s osobama zaraženim sa SARS-CoV-2 (računajući od zadnjeg kontakta i pod uvjetom da nisu imali nikakvih simptoma infekcije).