SUTRA U VINKOVCIMA Njih četvorica, a dvojica Vinkovčani – i onda kvartet – Zagrebački?!

IZVOR: Ogranak Matice hrvatske Vinkovci

Ljubitelji klasične glazbe u Vinkovcima će sutra doći apsolutno na svoje, a s obzirom na ponudu, vjerujemo kako će uspjeti pronaći načina da sudjeluju na koncertima koji slijede. Naime, kako smo već pisali, u Pješačkoj zoni s početkom u 19 sati održati će se koncert pod nazivom „Harmonikaški orkestar u mojem gradu“, dok će sat vremena kasnije, stotinjak metara sjevernije, u Knjižnici biti održan koncert Zagrebačkog kvarteta.

Martin Krpan i Davor Philips za violinom, Hrvoje Philips za violom te Martin Jordan za violončelom, u organizaciji vinkovačkog Ogranka Matice hrvatske izvesti djela Jure Tkalčića, Josepha Haydna te Felixa Mendelssohna.

Braća Davor i Hrvoje Philips

Davor Philips rođen je 1977. godine u Vinkovcima gdje je i započeo glazbeno obrazovanje. Srednju glazbenu naobrazbu završava u Osijeku u klasi prof. Eve Hühn gdje se njegov talent počinje zapažati na državnim natjecanjima učenika osvajanjem prvih nagrada u solističkom i komornom muziciranju. Diplomirao je 1999. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Maje Dešpalj, a magistrirao 2003. godine u klasi prof. Leonida Sorokowa. Od 2001. god. do 2005. god. zamjenik je koncertnog majstora u HNK-u Zagrebu, a od 2005. godine zaposlen je kao profesor violine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Od 2001. godine stalni je član Zagrebačkog kvarteta.

Glazbeno obrazovanje započeo u Vinkovcima i Osijeku u razredu prof. Eve Hühn. Diplomirao je 2000. god. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Ante Živkovića kod kojega je također i magistrirao 2009. godine. Sudjelovao je na brojnim domaćim i međunarodnim seminarima (Valter Dešpalj, Walter Küsner). Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja između kojih se ističu: 1. nagrada na Državnom natjecanju učenika glazbe u Splitu 1994. god., 1. nagrada na Državnom natjecanju učenika glazbe – neklasični komorni sastavi u Zagrebu 1994. godine u duetu s bratom Davorom. Također je nagrađivan kao član Zagrebačkoga kvarteta i Zagrebačkih solista najvišim strukovnim i državnim nagradama: Nagrada Vladimir Nazor za životno djelo, diskografska nagrada Porin za najbolji album klasične glazbe, nagrada Novog lista za najbolji koncert na Riječkim ljetnim večerima, nagrada Grada Zagreba i dr.

Zajedno s bratom Davorom jedan je od osnivača gudačkoga kvarteta Slavonsky s kojim je sudjelovao u finalima natjecanja komorne glazbe u Japanu i Italiji, (The 3rd Osaka international chamber music competition, Osaka 1999., finale natjecanja, 15. Concorso Internazionale di Esecuzione Musicale, Caltanisetta 2000.).

Inače, Zagrebački kvartet osnovan je kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni i to još davne 1919. godine. Tijekom godina, uspostavivši visoke kriterije djelovanja, Kvartet je postao okosnica zagrebačkog i hrvatskog kvartetskog muziciranja.