Svaki treći odrasli stanovnik VSŽ dosad je primio barem jednu dozu cjepiva protiv koronavirusa

Cijepljenje u Vukovarsko-srijemskoj županiji odvija se jako dobro – zadovoljno je ustvrdila ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo VSŽ dr. Kata Krešić na jednom od tri današnja punkta za masovno cijepljenje protiv koronavirusa, u sportskoj dvorani vinkovačke Osnovne škole Antuna Gustava Matoša.

Drugim riječima, sve količine cjepiva koje pristignu u najistočniju hrvatsku županiju vrlo brzo budu i utrošene. Evo malo i brojeva…

– Od 27. prosinca prošle godine, kada su nam pristigle prve doze cjepiva, do današnjega dana u našu županiju stiglo je oko 60 tisuća doza cjepiva i sve je utrošeno. Cijepimo praktički na svim razinama; u ordinacijama obiteljske medicine, u Zavodu za javno zdravstvo VSŽ, ali i na punktovima u Vinkovcima, Vukovaru i Županji.

Tijekom aktualnog tjedna na izmaku na području VSŽ bit će utrošeno oko 7.000 doza cjepiva.

– Sljedeći tjedan imat ćemo i bolje brojeve, jer je najavljen dolazak veće količine cjepiva. Naravno, dio cjepiva su prve doze, a dio su druge doze – dodaje dr. Krešić koju ohrabruje činjenica da je na području VSŽ do sada oko 33 posto odraslog stanovništva primilo barem jednu dozu cjepiva.

– Taj podatak daje nam nadu da ćemo u nadolazećim tjednima uspjeti dostići željeni cilj da do ljeta uspijemo cijepiti dovoljan broj stanovnika kako bismo mirno proveli ljeto i spremni dočekali jesen.

Dr. Krešić posebno napominje:

– Ovo cijepljenje je prioritetna zdravstvena intervencija kojom želimo spriječiti i obolijevanje, ali i umiranje našeg stanovništva od bolesti COVID-19. Isto tako, ovom intervencijom omogućit ćemo da se zdravstveni resursi oslobode od bolesti COVID-19 za sve druge zdravstvene intervencije. Ono što je ovoga trenutka ključno jest da smo se mi u VSŽ ujedinili oko ove zdravstvene intervencije do te mjere da sve zdravstvene ustanove i svi zdravstveni djelatnici sudjeluju u ovoj mjeri od krucijalnog značaja koja će nam u konačnici donijeti svladavanje ove pandemije i ponovno približiti ljude jedne drugima.

Uza sve napore koje ulažu zdravstveni radnici, naglašava dr. Krešić, nužna je i suradnja stanovništva, odnosno njegovo aktivno sudjelovanje u procesu procijepljivanja… Završna poruka:

– Interes za cijepljenje u VSŽ i dalje raste, ali svejedno koristim prigodu i pozivam sve one koji su se dosad možda premišljali oko toga trebaju li se cijepiti ili ne da se prijave svojim liječnicima obiteljske medicine. To je ovoga trenutka, neću se umoriti ponavljajući, prioritetna zdravstvena intervencija i rijetko kada u svojoj profesionalnoj karijeri imamo priliku sudjelovati u nečemu ovakvom. Oko ovoga se svi trebamo ujediniti – zaključila je dr. Kata Krešić.