Sve je spremno za IX. Rimske dane!

Sve je spremno za IX. Rimske dane, dvodnevnu manifestaciju koja počinje sutra, a bit će smještena u parku Lenije gdje će posjetitelji imati prigodu osjetiti barem djelić rimskog ozračja koje je nekoć carevalo ovim prostorom. Ovogodišnji Rimski dani održat će se pod geslom „Diem natalem felicem tibi, auguste noster Valentiniane!”, odnosno „Sretan rođendan, Valentinijane, care naš!”. Za manje upućene, Valentinijan je rimski car koji bi, da je živ, ove godine proslavio 1.700 rođendan; rođen je, naime, 321. godine i to na prostoru današnjih Vinkovaca!

– Ovogodišnji Rimski dani bit Rimski dani zamišljeni su kao svojevrstan rođendanski party u čast našega cara Valentinijana. Prezentirat ćemo tako posjetiteljima proslavu rođendana u rimsko doba kada se zapravo i počinju slaviti rođendani na način kako ih danas slavimo. Isprva su dan rođenja obilježavali samo samo oni imućniji, međutim, s vremenom se taj običaj proširio i na sve slojeve stanovništva – rekao je Hrvoje Vulić, ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci, ne otkrivajući pravu istinu o tome je li Valentinijan doista živio u bigamiji, s dvije žene; istina će na vidjelo izići u subotu navečer, na vrhuncu Valentinijanove rođendanske proslave.

Deveto izdanje Rimskih dana započinje u petak u 10 sati otvaranjem nikad raskošnijeg Rimskog sajma na kojem će se predstaviti 25 izlagača. Osim toga, u okviru dvodnevnih Rimskih dana bit će organizirane brojne radionice, posjetitelji će se imati prigodu okušati i u jahanju, glazbeni dio programa se podrazumijeva, kao i svečana povorka, borbe gladijatora, bogata večera i jednako bogata nagradna igra…

– Napokon se vraćamo u normalan režim života, želim vjerovati da će naši sugrađani i njihovi gosti uživati u Rimskim danima koji predstavljaju sjajnu promociju našega grada, najstarijeg europskog naselja. No, ipak moramo svi skupa pokazati kolektivnu odgovornost, pridržavati se epidemioloških mjera i čuvati jedni druge – naglasio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.