Sve nadležne službe spremne za snijeg, no neke baš i ne za novinarsku znatiželju

Bijeli Božić, sada je to posve izvjesno, Vinkovčani neće imati, no sinoptički materijali nagovještavaju mogućnost snježnih oborina za nadolazeći vikend. Nekome radost, a nekome i pojačani intenzitet posla. Primjerice, onima koji brinu o održavanju prometnica.

Za održavanje prometnica Vukovarsko-srijemske županije zadužena je tvrtka Cesting. Osim područja Vinkovaca i Vukovara koji su uživaju u statusu velikih gradova, pa imaju obvezu sami skrbiti o održavanju cesta koje su pod njihovom ingerencijom. Iz Nadcestarije Vinkovci poručuju kako su spremni za sva snježna iskušenja, a na bezazleni novinarski sarkazam, ”znači, snijeg vas ove zime neće iznenaditi?”, dočekao nas je odgovor:

Snijeg nas nikada ne iznenadi. Međutim, treba znati kako jedan naš kamion ”pokriva” otprilike 35 kilometara prometnica te da u procesu čišćenja ceste ne prelazi brzinu od 30 kilometara na sat. Mnogo toga ovisi i o intenzitetu snježnih oborina. Znate i sami da kad ga čistite ispred vlastite kuće, pa dođete do kraja staze, ako snijeg obilno pada, dok ste se okrenuli možete ponovno ispočetka – kaže Danijel Kozina, nadcestar Nadcestarije Vinkovci koja održava 120 kilometara državnih prometnica, te 145 kilometara županijskih prometnica (riječ je o zimskom održavanju cesta).

Oprema je zadovoljavajuća, osam velikih 12-tonskih kamiona te jedan manji, u pripravnosti su 0-24 sata. Osigurane su i dovoljne količine solu, kalcijeva klorida i kamene sitneži.

Na zalihama imamo 1.500 tona soli. Bude li zima kao prošla, bit će to i više nego dovoljna količina. Dosad smo imali samo jednu intervenciju, preventivne naravi, kada se temperatura zraka spustila na okruglu ništicu. Uglavnom, nema razloga ni za kakvu brigu, naši djelatnici prometnice o kojima skrbimo učinit će maksimalno sigurnima za prometovanje i u otežanim uvjetima – dodaje susretljivi Kozina.

U vinkovačkom Upravnom odjelu komunalnog gospodarstva i uređenja grada na istu temu naišli smo na sugovornike (ne)razgovorljive poput trapističkih svećenika. Uspjeli smo ipak doći do određenih tehničkih podataka. Grad Vinkovci odgovoran je za održavanje 160 kilometara cesta i pješačkih staza, program održavanja provodi Cestorad d.d. koji raspolaže s jednim specijaliziranim vozilom za čišćenje snijega, tzv. Unimogom, te trima kamionima opremljenima ralicom. Prema potrebi mogu se angažirati i dodatni strojevi, sve kako bi 63 vinkovačke ulice iz tzv. 1. Zone prioriteta te sve ostale ulice iz tzv. 2. Zone prioriteta bile sigurne za prometovanje tijekom snježnih (tje)dana. Uskladišteno je i spremno za ovu zimu i 40 tona soli. Usporedbe radi, prošle zime utrošeno je 15-ak tona.

Nadamo se da su nadležni za održavanje gradskih ulica i staza mnogo spremniji dočekati skorašnji snijeg nego novinarski diktafon. Ipak, nije sve ni na službama zaduženima za čišćenje prometnica. Dobar dio odgovornosti je i na vozačima koji su dužni vlastita vozila pripremiti i prikladno opremiti za zimske uvjete vožnje. I dakako pridonijeti sigurnosti u prometu opreznom i strpljivom vožnjom prilagođenom zimskim uvjetima koji će nas, prije ili kasnije, ove zime sasvim zasigurno zadesiti.