Sve o Retkovačkim susretima kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Piše: Matej Delaš

Odgovara: Marko Sabljaković

Ako ste ljubitelj(ica) kazališnih dasaka i posjećujete razna kulturna događanja u našoj županiji, nije vam mogla promaknuti retkovačka priča koja traje već dugi niz godina. Nerijetko su posjetitelji izražavali oduševljenje glumom, smijehom, zabavom i doživljajem. Nadalje, na Retkovačkim kazališnim susretima izražavalo se oduševljenje gostoprimstvom i upečatljivim završnim večerima na kojima su se zabavljali svi, a pojedinci morali prihvatiti biti predmet zabave (neću otkriti o čemu se točno radi niti zašto). Akademski glumci gostovali su gotovo svake godine, što bi od Kazališnih večeri stvaralo posebnu priču. O Kazališnim susretima kroz povijest, završnim večerima, predstavama i mnogo čemu drugome razgovarali smo s ravnateljem Kazališta “Mika ŽivkovićMarkom Sabljakovićem.

Pa, Marko, pozdravljam te i želim još jednu dobrodošlicu na naše stranice.

Pozdravljam uvaženoga sugovornika i poštovano čitateljstvo i zahvaljujem portalu Vinkulja.hr na doprinosu vidljivosti kulturne scene našega kraja.

Ovoga puta našli smo se radi razgovora o Kazališnim susretima koji slijede za koji dan, barem prema planu i u svome obliku na mreži, kako to volim reći izbjegavajući onu englesku verziju toga izraza. Možeš li nam za početak reći kada započinju Kazališni susreti i, kada već spominjem taj sada već sporni naziv Susreta, kako će se (od) ove godine zvati i zašto tako?

Eh, da! Prije nepunih godinu dana, otkazujući nakon samo održanoga prvog vikenda jednu od značajnijih manifestacija kazališnoga amaterizma, vjerovali smo kako će 32. Retkovački susreti kazališnih amatera u Vukovarsko-srijemskoj županiji ove veljače zaživjeti kako je to bilo uobičajeno proteklih godina. No, tada sam kazao, a koristim i u ovoj prigodi – optimizam, kazališna ljubav i vjera u neuništivost kreativnoga duha na daskama koje život znače snažni su i danas unatoč sivilu svakodnevice. Više od triju desetljeća čvrsto povezuju neraskidive niti okupljajući mnoge zaljubljenike umjetnosti u malenome pitomom selu Slavonije.

Nakon što je nekoliko godina retkovački kazališni događaj nosio ime Smotra kazališnoga stvaralaštva, prošle smo godine odlučili promjenom naziva istaknuti značaj ideje prvih organizatora i začetnika jedinstvene kazališne manifestacije slavonskoga podneblja tada poznatije kao Susreti dramskih amatera Općine Vinkovci. Posebno ističem vizionara Miku Živkovića, retkovačkoga učitelja, dugogodišnjega ravnatelja osnovne škole, glumca i redatelja te Himzu Nuhanovića, redatelja, kulturnoga djelatnika, osnivača Festivala glumca i Lutkarskoga proljeća, koji davnih sedamdesetih godina prošloga stoljeća ostvaruju ideju okupljanja kazališnih amatera u Retkovcima.

Tko će sve sudjelovati na Susretima te kakav je plan za ovu godinu s obzirom na mjere koje su još uvijek na snazi (a i da nisu baš takve, teško je vjerovati da bi bile značajno liberalnije)? Mogu li, s obzirom na razne mjere kojima već godinu dana prilagođavamo čak i pidžama partyje (a kako ne bismo gledanje dasaka), pitati koje će se predstave gledati ove godine?

Kazališni zanos retkovačkih entuzijasta niti trenutna globalna vrlo neizvjesna situacija neće i ne može pokolebati u naumu opstojnosti i neuništivosti. Nevjerojatna je snaga kazališne ljubavi. Primorani odgoditi održavanje Susreta u novoobnovljenoj dvorani retkovačkoga kazališta (u kojoj niti retkovački kazalištarci nisu uspjeli odigrati svoj kazališni uradak!), odlučili smo se za tzv. novo normalno – virtualnu retrospektivu Susreta. Od 19. veljače pa sve do polovice mjeseca ožujka (termin u kojem su trebali biti održani 32. Susreti) prisjetit ćemo se kako su oni izgledali nakon što su 2008. godine obnovljeni i ponovo zaživjeli u retkovačkome kazalištu na radost publike koja je tijekom zimskih večeri hodočastila u ogromnome broju ne bi li pljeskom nagradila zaljubljenike Thalie i Melpomene. Videosnimkama ćemo se prisjetiti najuspješnijih predstava prema ocjenama publike i onih nagrađenih odlukama stručnih povjerenstava. Uvodnim si predstavljanjem, uvaženi sugovorniče, naglasio gostovanja akademskih glumaca na završnim večerima Susreta. I oni će nam se obratiti u virtualnome obliku prisjećajući se svojih retkovačkih uspomena. Ne samo glumci nego i članovi povjerenstava u kojima su bili akademski glumci, redatelji, ali i teatrolozi, kazališni kritičari i profesori Umjetničke akademije u Osijeku. Uvertira će biti u narednim danima prikaz vrlo zanimljivoga videouratka retkovačkoga glumca Zdravka Šinjorija u kojem sudjeluje ansambl kazališta “Mika Živković”. Posebnost su osvrti završnih večeri, poštovano čitateljstvo, koje će pisati uvaženi profesor Hrvatskoga jezika i književnosti kojega neću imenovati čuvajući identitet novinara na Vinkuljinu portalu. Prisjetit ćemo se što su članovi povjerenstava pisali i govorili o najuspješnijim predstavama, a neizostavne su fotografije kao podsjetnik na retkovačke kazališne trenutke. Pregršt zanimljivosti kroz uzbudljivu retrospektivu razveselit će publiku koja nestrpljivo očekuje vratiti se u gledalište retkovačkoga kazališta slaveći umjetnost i čaroliju teatra.

– Možeš li objasniti svekolikoj javnosti, napose dragoj Čitateljici i dragomu Čitatelju našega precijenjenoga portala kako bi shvatili posebnost retkovačke priče, kako su izgledale završne večeri Retkovačkih susreta te što je značila nazočnost akademskih glumaca na njima? Poznato je da su i u vrijeme Jugoslavije akademski glumci gostovali na završnim večerima.

Mika Živković i njegovi kazalištarci tijekom osamdesetih godina prošloga stoljeća značajno su obogatili program Susreta dramskih amatera, ne samo sve brojnijim kazališnim družinama i sjajnim predstavama, nego i nastupima akademskih glumaca koji su se rado odazivali pozivu i retkovačkoj publici pružali mogućnost bliskoga susreta s neizmjernom talentiranošću tada, a posebice danas najznačajnijih zvijezda jugoslovenskoga teatra i kinematografije. Fabijan Šovagović, Miodrag Petrović Čkalja, Rade Šerbedžija, Mira Banjac, Marija Kohn, Ivan Hajtl i brojni drugi. Znajući što je publici onoga vremena značio takav susret te prigoda na daskama pozornice malenoga seoskog doma gledati spomenute glumačke velikane, nakon obnovljenih Susreta u Retkovcima odlučili smo priskrbiti im stari sjaj kakav su imali nekada, a svojom ustrajnošću zaslužuju i danas. Godine 2012. prvi su nastupili glumci Vesna Tominac, Mira Perić i Milan Pavlović (poznatiji kao Dino iz serije Lud, zbunjen, normalan). Od tada do danas uživali smo nagrađujući gromoglasnim pljeskom, smijehom i ushićenošću u retkovačkome Domu kulture nastupe Sandre Lončarić, Otokara Levaja, Jelene Perčin, Aleksandra Bogdanovića, Arete Ćurković, Kostadinke Velkovske, Ivane Župe, Tatjane Bertok Zupković, Vladimira Tintora, Zlatana Zuhrića Zuhre, Katarine Baban i Ljubomira Kerekeša. Završne večeri prožete su izvrsnim scenarističkim i redateljskim osvježenjima, dodjelama nagrada i priznanja te zajedno s akademskim glumcima nastupima retkovačkih glumaca. Večeri su bivale tematske poput Večer s glumačkim zvijezdama, Kazališna bajka, Hej! Pazi što radiš!, To smo mi! i Svijet je pozornica. Svaki novi scenarij i njegovo uprizorenje publika je nestrpljivo očekivala. Završnim su večerima prethodile izvrsne minijature retkovačkih glumaca kao najave kazališnih večeri i predstava. Susreti su obogaćivanjem programskoga sadržaja, popratnim priredbama, nastupima akademskih glumaca, minijaturama retkovačkih glumaca, završnim večerima i izvrsnim kazališnim uradcima postigli široku prepoznatljivost. Od značaja je podrška lokalne zajednice, ustanova i donatora, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a pokroviteljstvo institucije Predsjednice Republike Hrvatske krunom je iskazivanja poštovanja i uvažavanja napora neumornih entuzijasta.

Susreti su u Jugoslaviji značili puno, a znače i danas. Neću procjenjivati znače li više ili manje. Možeš li nam reći više o organizacijama Kazališnih susreta kroz povijest? Je li cijelu povijest Kazališta “Mika Živković” scenarij završnih večeri bio od posebnoga značaja? Osim toga, što na kraju krajeva Susreti znače za naše područje?

Već prvi Susreti organizirani davne 1975. godine bili su poticajem razvoja kazališnoga amaterizma vinkovačke općine. Procvat će doživjeti osamdesetih godina da bi u ratnome vihoru i poraću amatersko djelovanje bilo potpuno zanemareno. Posljednji retkovački susreti održani su 1990. godine. Međutim, snaga je kazališne ljubavi 2000-ih godina rasplamsala entuzijazam, a kazališni amateri Vukovarsko-srijemske županije vraćaju se na daske i postižu zavidne ostvaraje, prepoznatljivost i priznanja na državnome festivalu kazališnih amatera. Godine 2004. Susreti su obnovljeni u vinkovačkome kazalištu. Ratna su zbivanja i dugogodišnja nemarnost retkovački Dom kulture učinili derutnim i neprimjerenim održavanju značajne kuturne manifestacije. Četverogodišnjim zalaganjem Zajednice kulturno-umjetničkih djelatnosti naše županije, Općine Ivankovo i retkovačkih kazalištaraca obnovljeni Dom 2008. godine postaje opet hramom kazališne umjetnosti. I od tada nezaustavljivo Susreti grade kulturni život male zajednice na temeljima nekadašnjih ostvaraja i težnji Mike Živkovića za ljepšim i ugodnijim životom u srcu Slavonije. Kazao sam koliko su osamdesetih godina nastupi akademskih glumaca, pa tako i danas, razveseljavali publiku, a Retkovčani će širokoga srca i plemenitošću slavonske duše iskazivati dobrodošlicu kazališnim amaterima, svakomu gostu i posjetiteljima u gledalištu. Baš je ta ljubav očaravajuća pa je poklonika Kazališnih susreta svake godine sve više. Teško mi je kazati što Susreti znače za naše područje jer utkani su u mozaik retkovačkoga života, zimske smo mjesece predodredili kazališnim ostvarajima glumaca ne samo Hrvatske nego i regije. Vrijeme će pokazati značaj te koliko je ljubavi i zajedništva utkano u priču koja traje nekoliko desetljeća i znam, siguran sam u ovu misao, kako nas ni trenutna pandemija neće obeshrabriti. Kazališna je čarolija na retkovačkim daskama beskrajna!

Hvala ti na razgovoru i sretno s Retkovačkim kazališnim susretima u Vukovarsko-srijemskoj županiji!