Svečana promocija „Priča iz sokaka“ Katarine Labrtić u Šiškovcima privukla 150 posjetitelja

„Priče iz sokaka“, lirske priče Katarine Labrtić, predstavljene su u subotu 7. svibnja s početkom u 19 sati pred približno 150 posjetitelja područne škole u Šiškovcima, inače matične Osnovne škole Matije Antuna Reljkovića Cerna. Veliko zanimanje, odlična organizacija i trud domaćina KUD-a „Slavko Janković“ i nevjerojatan ugođaj osjećali su gosti promocije i družili se do kasno (rano) u noć (u jutro).

 

Pokrovitelj događaja Općina je Cerna, čiji je predstavnik načelnik Josip Štorek izrazio zahvalnost i lijepe želje mladoj spisateljici, a organizator je KUD „Slavko Janković“, čiji je predsjednik Dražen Matijašević u svome obraćanju istaknuo da se izdavanjem zbirke spisateljica Katarina Labrtić sada pridružuje velikim pučkim pjesnicima Mari Jemrić Pavlovoj i Ivanu Jemriću Rusu, odnosno upisuje u povijest. Urednik je i lektor debitantske zbirke „Priče iz sokaka“ nastavnik Matej Delaš te je u svome obraćanju govorio o trima ciklusima zbirke. Dok u prvome ciklusu dominira sjećanje na ciganske pjesme i suživot, drugi ciklus donosi sjećanje i nostalgiju za obitelji i krajolikom, a treći donosi ljubavne pjesme. Zbirku ujedinjuje osjećaj čežnje za slavonskom pričom (ili slikom), što je u predgovoru istaknuto. Priče je scenski interpretirao Vedran Dakić, profesionalni glumac Gradskoga kazališta „Joza Ivakić“ Vinkovci uz glazbeni instrumental Tamburaškoga sastava „Baće“ te je time doprineseno svečanosti te posebne šiškovačke večeri. Osim pričama, koje su se u svome prvotnom obliku mogle pratiti na Facebooku, zbirka je upotpunjena i fotografijama sa slavonskim motivima Nevenke Nedić, slobodne umjetnice iz Bošnjaka, i Dražena Bote, poznatoga vinkovačkog fotografa. Za potpuno profesionalan tisak zaslužan je obrt „Certis“ vlasnika Vladimira Baličevića iz Cerne.

– Želim zahvaliti svima koji su me poticali i podržavali. Nadam se da je ovo tek moj početak. Želim zahvaliti i svima onima koji su od početka sa mnom u ovoj priči. Vjerujem da ću napisati i drugu knjigu jer imam želju nastaviti svoje priče iz sokaka koje već imaju svoj temelj – govori nam Katarina.

Treba dodati da zbirka „Priče iz sokaka“ broji puno pokrovitelja, što svjedoči o velikome interesu sredine za Katarininim radom. To je vjerojatno tek početak. Skupu su se još obratili župnik Župe Cerna Krešimir Jukić te Ljubica Gligorević, kustosica za etnologiju Gradskoga muzeja u Vinkovcima. Večer je simbolično završila pričom „Vjeruj“, jedinom pričom koja gleda u budućnost i koja se nalazi na zadnjoj stranici zbirke, koja izražava ljubav, vjeru i nadu da će budućnost donijeti suputnika u vlaku koji vodi u nepregledna prostranstva neizvjesnoga života.

– Sretna je sredina koja ima takvu spisateljicu zavičajnih priča, no sretna je i spisateljica koja može stvarati u takvoj sredini, sredini koja od nje očekuje i iznimno ju cijeni – dodao je urednik zbirke Matej Delaš.