Svečana sjednica Gradskog vijeća povodom proslave Dana Grada Vinkovaca i blagdana zaštitnika sv. Ilije

FOTO: db

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika podignutog u čast vinkovačkih branitelja započelo svečano obilježavanje Dana Grada Vinkovaca povodom kojeg je u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” održana svečana sjednica Gradskoga vijeća kojoj su nazočili brojni ugledni gosti, a među njima i ministar branitelja i potpredsjednik Vlade RH Tomo Medved, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, te počasni građanin Vinkovaca Vladimir Šeks.

Bila je ovo prigoda za osvrt na učinjeno o proteklih godinu dana, ali i za predstavljanje novih projekata i planova za budućnost. Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić:

– Pokrenuli smo izgradnju knjižnice, nadvožnjaka, uređene su tri škole, tri vrtića, kao i ulica Ruđera Boškovića te još mnogo toga. Imamo i ambiciozne planove, mnoštvo pripremljenih projekata koje ćemo napraviti u Vinkovcima i promijeniti vizuru našega grada. U proteklom razdoblju, moram i to reći, imali smo snažnu potporu Vlade RH, a uspješni smo i u povlačenju sredstava iz EU fondova. Sad se moram malo i pohvaliti, Grad Vinkovci je iz EU fondova povukao preko milijardu kuna, a VSŽ ukupno tri milijarde.

Tomo Medved iskoristio je prigodu svim Vinkovčankama i Vinkovčanima čestitati dan njihova grada:

– Čestitam i na postignućima u Vinkovcima koja nisu mala, svaki od realiziranih projekata zahtijeva veliku energiju i izuzetno mi je drago što je Vlada RH u većini tih projekata aktivno sudjelovala kroz potporu. Prepoznali smo i projekte koji nam slijede, a među njima najvažniji, kapitalni projekt je zemljište koje će Vlada dodijeliti Vinkovcima za izgradnju gospodarskog, industrijskog, razvojnog centra što će predstavljati jamstvo gospodarskog rasta Vinkovaca, nova radna mjesta i ostanak ljudi na ovom području.

Na današnjoj svečanoj sjednici dodijeljena su i javna priznanja zaslužnima, Zlatne plakete „Grb Grada Vinkovaca” za 2021. godinu, a dobili su ih: akademski slikar Ivan Lončar – Žan (za posebne zasluge na području kulturnog razvoja Vinkovaca), Stipo Tomić (za izuzetne zasluge u prosvjetnom i sportskom djelovanju), Želimir Babogredac (za izuzetna ostvarenja u području kulture), Stjepan Sertić (za izuzetna ostvarenja na području tjelesne kulture i sporta), Danijel Šota (za izuzetna ostvarenja u području kulturne djelatnosti), Dječji vrtić Vinkovci (za izuzetna ostvarenja u području odgojno-obrazovne djelatnosti tijekom 60 godina postojanja), Vinkovački vodovod i kanalizacija d.o.o. (za izuzetna ostvarenja postignuta na području gospodarske djelatnosti, povodom 50 godina postojanja), dr. Kata Krešić (za izuzetan doprinos na području djelatnosti zdravstva u očuvanju zdravlja šire populacije VSŽ, naročito u uvjetima COVID-19 epidemije), Udruga HOS-a 1. samostalne bojne „Marijan Baotić” Vinkovci (za izuzetan doprinos obrane grada Vinkovaca u Domovinskom ratu), Udruga Specijalne policije „Krpelj” Vinkovci (za izuzetan doprinos obrane grada Vinkovaca u Domovinskom ratu), 5. gardijska brigada „Sokolovi” Vinkovci (za izuzetan doprinos obrane grada Vinkovaca u Domovinskom ratu), 109. brigada HV Vinkovci (za izuzetan doprinos obrane grada Vinkovaca u Domovinskom ratu) te Udruga ratnih veterana 3.A gardijske brigade ZNG „Kune” Vinkovci (za izuzetan doprinos obrane grada Vinkovaca u Domovinskom ratu).