Svečano obilježena 29. obljetnica ustroja 5. GBR „Sokolovi“

U vojarni 5. gardijske brigade „Slavonski sokolovi” održana je danas središnja svečanost obilježavanja 29. obljetnice ustroja 5. gardijske brigade “Sokolovi” koja je započela polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomenika poginulim pripadnicima postrojbe u krugu vojarne.

Legendarna 5. gardijska brigada Hrvatske vojske „Sokolovi” osnovana je 5. listopada 1992. Kroz brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 7.000 pripadnika. Poginulo ih je 89, a više od 300 ih je ranjeno. Ovom prigodom iskazano je posebno poštovanje i zahvalnost obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima.

Ratni put 5. gardijske brigade “Sokolovi” ostavio je neizbrisiv trag u ukupnoj ratnoj povijesti hrvatskog naroda. Svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu prošli njezini pripadnici najteža bojišta, počevši od nemilosrdne bitke za Vukovar, obrane Vinkovaca, Županje, Osijeka, Đakova i Slavonskog Broda, preko zadarskog zaleđa pa sve do južnog bojišta. Gardijske brigade u Domovinskom ratu, pa tako i „Sokolovi”, bile su nositelji obrambenih i napadnih djelovanja, a njihov značaj bio je od presudne važnosti za krajnji ishod rata i pobjedu nad agresorom.