Svečano obilježena 31. obljetnica osnivanja legendarne 109. brigade ZNG

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Vinkovcima obilježena je 31. obljetnica osnivanja legendarne 109. brigade Zbora narodne garde, jedne od prvih ustrojenih postrojbi ZNG RH, koja je za svoje zasluge tijekom Domovinskog rata odlikovana ordenom Red Nikole Šubića Nikole Šubića Zrinskog, Poveljom Vukovarsko-srijemske županije i Zlatnom plaketom „Grb grada Vinkovaca”.

Kroz brigadu je prošlo oko 4.000 pripadnika, a u odnosu na ostale postrojbe u Hrvatskoj imala je daleko najviše stradalih: 214 poginulih, 12 nestalih i preko 600 ranjenih. Današnjim polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odano je dužno poštovanje poginulim, nestalim i umrlim pripadnicima ove slavne 109. brigade, a svaki cvijet položen podno spomenika zalog je protiv zaborava.

Obilježavanje 31. obljetnice osnutka 109. brigade ZNG RH nastavljeno je svetom misom zadušnicom u crkvi sv. Euzebija i Poliona, a završeno prigodnim svečanim programom u vinkovačkom Gradskom kazalištu „Joza Ivakić”.