Svečano otvorena stručna konferencija „Civilna zaštita i sigurnost gradova“

U Vinkovcima je svečano otvorena dvodnevna stručna konferencija civilne zaštite „Civilna zaštita i sigurnost gradova“ koju zajednički organiziraju Vukovarsko-srijemska županija, Grad Vinkovci, Platforma hrvatskih županija i gradova za smanjenje rizika od katastrofa i stručni časopis „Zaštita“.

Konferenciji se odazvalo 120 stručnjaka iz područja civilne zaštite koji su na svojim predavanjima analizirali i predlagali stručna rješenja iz područja upravljanja krizama, posebice krizama uzrokovanih poplavama, požarima, potresima i pandemijom koronavirusa. Analizirao se sve izraženiji utjecaj klimatskih promjena na nastanak kriznih događaja, posebice na nastanak poplava i požara.

Na konferenciji je predstavljena najnovija tehnološka rješenja iz područja zaštite kritične infrastrukture i geoinformacijski sustavi za sigurnost gradova i njihove imovine, zatim najnoviji alarmni, videonadzorni sustavi i sustavi veze. Analizi je podvrgnut i očekivani novi izbjeglički val kao posljedica situacije u Afganistanu.

Predstavnici Vukovarsko-srijemske županije Ivan Kubiček i Pave Medved održali su prezentaciju na temu “Kako se civilna zaštita Vukovarsko-srijemske županije nosi sa pandemijom koronavirusa“, dok je načelnik stožera civilne zaštite Grada Vinkovaca Gabrijel Šokičić održao predavanje na temu „Organizacija Vinkovačkih jeseni sa stajališta sigurnosti“.