Svečano obilježena 31. obljetnica ustroja 5. GBR „Sokolovi“

U vojarni 5. gardijske brigade “Slavonski sokolovi” u Vinkovcima obilježena je danas 31. obljetnica osnutka te postrojbe.  Naime, legendarna 5. gardijska brigada Hrvatske vojske „Sokolovi” osnovana je 5. listopada 1992. u Vinkovcima. Bila je sastavljena uglavnom od slavonskih postrojbi; pripadnika 204. vukovarske brigade, 108. brodske brigade, 109. vinkovačke brigade, 3. satnije (novogradiške), 122. đakovačke brigade, 123. požeške brigade,132. našičke brigade i 3. gardijske brigade te drugih gardijskih postrojbi.

Kroz brigadu je tijekom Domovinskog rata prošlo više od 7.000 pripadnika. Poginulo ih je 89, a više od 300 ih je ranjeno.  Ovom prigodom iskazano je posebno poštovanje i zahvalnost obiteljima poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata i svim hrvatskim braniteljima.

Ratni put 5. gardijske brigade “Sokolovi” ostavio je neizbrisiv trag u ukupnoj ratnoj povijesti hrvatskog naroda. Svojim sudjelovanjem u Domovinskom ratu prošli njezini pripadnici najteža bojišta, počevši od nemilosrdne bitke za Vukovar, obrane Vinkovaca, Županje, Osijeka, Đakova i Slavonskog Broda, preko zadarskog zaleđa pa sve do južnog bojišta. Gardijske brigade u Domovinskom ratu, pa tako i „Sokolovi”, bile su nositelji obrambenih i napadnih djelovanja, a njihov značaj bio je od presudne važnosti za krajnji ishod rata i pobjedu nad agresorom.