SVI SVETI Nije dan za tugu i crninu, slavi se vječni život!

Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a nisu kanonizirani. Građani obilaze grobove svojih najmilijih, polažu cvijeće i pale svijeće. Neki su to učinili već jučer. A neki će i sutra, na Dušni dan.

Crkvena liturgija ističe kako u središtu svetkovine Svih svetih nije smrt nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Krist je otkupitelj svih ljudi, i Bog ih sve poziva da budu sveti.

Inače, crkva je današnji dan odredila za zajedničku molitvu za sve svete i blažene, poznate i nepoznate. Za katolike 1. studenoga nije dan za tugu i crninu jer se tada slavi vječni život i svi oni koji su postali dio nebeske Crkve. U središtu svetkovine Svih svetih nije smrt, nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi.

Uzgred, u Hrvatskoj se Svi sveti obilježavaju kao državni blagdan od 8. svibnja 1996. pod tim imenom. Do tada je bio neradni dan pod nazivom Dan spomena na mrtve.