Svih devetero ginekologa OŽB Vinkovci u prizivu savjesti, a nijedan od njih sedmero iz NMB Vukovar!

Opća županijska bolnica Vinkovci

O slučaju trudnice Mirele Čavajde – kojoj je jučer drugostupanjska komisija odobrila prekid trudnoće u 28. tjednu – posljednjih je dana izgovoreno mnogo riječi i proliveno mnogo tinte. Javnost je duboko podijeljena glede aktualnog slučaja, no sada i ovdje nećemo o miješanju pojmova eutanazije i feticida koji se pojavljuju, nećemo ni o postojećim zakonskim okvirima koji se umnogome razlikuju od, primjerice, onih u Sloveniji, a nećemo preduboko ulaziti ni u priziv savjesti (ili prigovor savjesti, tj. odluci pojedinca o odbijanju izvršavanja obveza koju mu nameće pravni sustav) koji se odnosi na problematiku ženskih reproduktivnih prava i pobačaj.

Ali, notirat ćemo činjenice o prizivu savjesti ginekologa u dvjema bolnicama koje egzistiraju na području Vukovarsko-srijemske županije. Najprije Opća županijska bolnica Vinkovci, riječ ima glasnogovornica Sonja Marinković:

– Svi ginekolozi (devetero ih je, op. a.) uposleni u OŽB Vinkovci imaju priziv savjesti, pa je stoga bolnica angažirala vanjskog djelatnika, specijalista ginekologije, koji obavlja pobačaje na zahtjev do 10. tjedna trudnoće. Prošloga tjedna obavljen je jedan takav zahvat – izvijestila je Marinković.

Situacija u Nacionalnoj i memorijalnoj bolnici Vukovar dijametralno je suprotna, ne samo stoga što dotična ustanova nema glasnogovornika. Ima sedmero ginekologa i nijedan od njih ne poziva se na priziv savjesti! Drugim riječima, pobačaj je postupak koji se u vukovarskoj bolnici obavlja na zahtjev pacijentice, sukladno zakonskim propisima, .

Do točnog broja obavljenih pobačaja u vukovarskoj bolnici od početka aktualne kalendarske godine nismo uspjeli doći, no on je sasvim izvjesno višestruko manji od broja pobačaja koji stanovnice (istočne) Hrvatske obave u Srbiji. Što u državnim bolnicama (najčešće u Sremskoj Mitrovici i Somboru), što u privatnim klinikama. Tamošnji ginekolozi nemaju priziv savjesti, a cijena pobačaja je 100 eura. Usporedbe radi, prema odredbi HZZO-a trošak pobačaja u Hrvatskoj iznosi 1.800 kuna, a snosi ga pacijentica. Osim niže cijene, u Srbiji je pacijenticama zajamčena i potpuna anonimnost, a i procedura je mnogo jednostavnija.