Tamo gdje Dunav ljubi nebo

FOTO: Darko Kešnjer/TZ VSŽ

Krajem prošlog stoljeća do temelja je uništen u Domovinskom ratu, no vratio se još ljepši i dostojanstveniji. Njegov život obilježile su Vuka i Dunav, njihove obale najljepše su srijemske i slavonske promenade i omiljeno mjesto Vukovaraca.

Top pet atrakcija :

  • Gradski muzej Vukovar u Dvorcu Eltz nudi brojne zbirke, među kojima je i zbirka Bauer s najcjelovitijim presjekom moderne hrvatske umjetnosti s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Dobitnik europske nagrade Silletto za najbolji muzej Europe.
Dvorac Eltz, Gradski muzej Vukovar FOTO: Miroslav Šlafhauzer/TZ Grada Vukovara
  • Muzej vučedolske kulture smješten na najznačajnijem lokalitetu eneolitika posvećen je samo jednoj prapovijesnoj kulturi koja je imala snažan utjecaj na 13 europskih zemalja.

 

  • Barokni centar jedinstvena je arhitektonska cjelina i prepoznatljiva vizura Vukovara.

 

  • Vukovarski nokturno je tematska ruta koja objedinjuje sva memorijalna mjesta posvećena Domovinskom ratu u gradu: Mjesto sjećanja: Vukovarska bolnica 1991., Ovčara: Spomen dom i Masovna grobnica, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Središnji križ na ušću Vuke u Dunav i Memorijalni centar Domovinskog rata u vukovarskoj vojarni.
FOTO: Darrko Kešnjer/TZ VSŽ
  • Vukovarski vodotoranj jedan je od ključnih simbola Vukovara. Od simbola otpora i nepobjedivosti prometnuo se u junaka novog milenija i u simbol hrvatskog zajedništva. Zbog svoje važnosti i samog oblika, visine od 50 m na povišenom platou, postao je putokaz, orijentir i svjetionik, u pravom smislu riječi.

Muzeološki postav nalazi se u prostoru nekadašnje vodospreme do koje se na 40 m visine može doći panoramskim dizalom ili stubištem. Uz Vodotoranj su i popratni sadržaji poput suvenirnice, ugostiteljskog objekta s dječjim igralištem te amfiteatar s pogledom na Dunav. Muzeološki postav je minimalan te na primjeren način priča priču o hrabrim ljudima, o Domovinskom ratu i stradanju Vukovara i samog Vodotornja. Od muzeološkog postava do vrha Vodotornja vodi memorijalna staza koja simbolizira težak uspon Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost. Na vrhu se nalazi vidikovac s fascinantnim pogledom na moćni Dunav, Srijem i na obnovljeni grad – pogled u budućnost. Postavljena su i dva dalekozora te će ovdje svoje mjesto naći i popis svih donatora koji su sudjelovali u obnovi Vodotornja.