Teme poput kuglastog likvidambara ili referenduma o prirezu nama su iste, obrađujemo ih iz svih kuteva

Pokretanje prvog vinkovačkog referenduma svakako je jedna od značajnijih tema koja se pojavila u našem gradu, bilo zbog samog referenduma kao takvog ili zbog cilja koji je iz ove inicijative proizlazi. Kao neovisni portal, kao i do sada u svim prilikama, dajemo prostora svim stranama da se očituju o bilo čemu, ali propitkujući opravdanost ideja, stavova, pa čak, u zadnje vrijeme i – reagiranja.

Normalno je kada živite i radite u gradu u kojem su u zadnjih 77 godina vladale samo dvije partije, kako će većinu tema producirati oni koji su na vlasti. Bilo pozitivnih, bilo negativnih, a mi ih sve naravno redovito nastojimo zabilježiti i obraditi iz svih perspektiva.

Mislimo kako je svima jasno da ćemo uvijek prenijeti vijest kada gradska vlast asfaltira stazu u jednoj od najdužih gradskih ulica, ali i da ćemo pri tome pitati zašto se posjekao drvored te tko je predložio sadnju kuglastog likvidambara umjesto tradicionalnih hrastova.

Pišući o takvim stvarima i na naš način, nerijetko nas se percipira kao oporbeni portal. Međutim, kada pišemo o takvim temama ne nastojimo izigravati oporbu aktualnoj gradskoj vlasti već samo tražimo pojašnjenja koji su razlozi, rješenja i posljedice donošenja neke odluke. Jer svaku takvu odluku platit ćemo mi, a ne oni koji je predlažu ili donose!

Jednako tako i na identičnim principima pristupili smo i pristupit ćemo obrađivanju teme ukidanja prireza u Vinkovcima, jer kao što smo u uvodu naglasili, smatramo kako je ovo itekako zanimljiva i ozbiljna tema koja mora ponuditi sve odgovore.

Kao što smo jučer i rekli, prirez porezu na dohodak nije samo prirez na plaće, već i na sve druge oblike dohotka, a to je tema koju ćemo u narednim tjednima itekako obraditi, kao što ćemo obraditi i temu troškova referenduma te problematiku prakse ugovaranja plaća u privatnom sektoru po ključu neto plaće, a ne bruto plaće. Iz navedenog, čudi nas stav kako smo paušalno započeli obrađivati navedenu temu, pogotovo jer smo naveli konkretne primjere s izračunima, a koji nažalost sama Inicijativa nije predstavila, a mišljenja smo da (je) treba(la).

Ovaj put zadržat ćemo se samo na ovom dijelu prireza koji se tiče dohotka od nesamostalnog rada, odnosno od plaće. Apsolutno se ne slažemo s tezom iz dopisa Inicijative kako će „…ukidanje prireza porezu na dohodak utjecati na građane raznih bruto plaća i drugih oblika dohodaka…“ jer je isto činjenično, financijski i matematički netočno! Ono što smo jučer i utvrdili, a nismo demantirani, samci koji imaju plaću od 5.000 kuna u bruto iznosu već sada ne plaćaju prirez. Roditelj s dvoje djece, koji ima bruto plaću od 10.000 kuna, također ne plaća prirez. Znači, neće utjecati na građane raznih bruto plaća već samo na građane određenih bruto plaća uz uvjete vezane s osobnim odbitkom (broj djece i uzdržavanih članova).

Tako u Vinkovcima, gdje je prema podacima FINA-e u prošloj godini u privatnom sektoru prosječna bruto plaća iznosila 7.540 kuna, roditelj s dvoje djece koji ima ovakvu plaću (6.032,00 kuna u neto iznosu iliti „na ruke“) ne plaća ni porez ni prirez!

Dakle, oni s manjim primanjima niti nisu obveznici plaćanja prireza, pa samim time, ukidanjem prireza oni neće niti za jednu lipu dobiti veću plaću.

Drago nam je što iz inicijative pitaju navedeni izvor informacija. Pa izvor informacija je Grad Vinkovci, od čijeg smo Upravnog odjela za financije dobili odgovor na traženo pitanje. Ako mi kao portal možemo doći do traženog podatka, sasvim je nerazumljivo da do istog ne može doći i gradska vijećnica.

Ipak, ako netko u Gradu sabotira dijeljenje takve informacije, evo ga – imamo novu temu!

Slažemo se kako u proračunu ne piše na što su konkretno potrošeni novci, no u npr. Proračunu za 2022. stoje izvori financiranja uz svaki trošak. To je javni podatak koji svatko može pronaći ovdje. Mi smo se u jučerašnjem tekstu uhvatili „socijalnih davanja“ koja su financirana iz tog famoznog izvora 11 – Opći prihodi i primitci (nenamjenski) – gradska sredstva, a kojima uz porez na dohodak pripada i prirez. 

Ono što Inicijativa treba jasno i nedvosmisleno predstaviti jesu svi benefiti i posljedice koji proizlaze iz ukidanja prireza, s jasnim financijskim projekcijama koje uključuju analize koliko će onih s prebivalištem u Vinkovcima biti obuhvaćeno ukidanjem prireza, a nakon čega neće biti potrebno propitkivati posljedice ove inicijative.