Terase pune, tražio se stolac više, ugostitelji trljaju ruke

Eto, dočekali smo i to. Otvorene su terase ugostiteljskih objekata, a sudeći prema gužvi u središtu Vinkovaca, mnogi su to jedva dočekali. Neki su kavicu, čini se, popili iz inata rano jutros, dok sunce još nije okupalo gradsku pješačku zonu, a živa u termometru plesala tek malo iznad ništice.

– Malo je prohladno, ali nema veze. Dobar je osjećaj, mnogo bolji nego kod kuće ili u parku, gdje smo proteklih tjedana i mjeseci ispijali kave – rekla nam je Martina Galić koji je omiljeni napitak ispijala u društvu Davora Jurčića.

Martina Galić i Davor Jurčić, FOTO: db

Kako je vrijeme odmicalo, sunce se dizalo na horizontu, a temperatura zraka bivala sve ugodnija, tako su se terase polako punile. Oko podneva tražio se stolac više!

– Evo, ovdje smo popili posljednju kavu jesenas prije zatvaranja, sada pijemo prvu nakon otvaranja. Sretne smo, nedostajalo nam je ovo – rekle su nam uglas sestre Tatjana i Natalija, razvučenih osmijeha od uha do uha.

Sestre Tatjana i Natalija došle su na svoje… FOTO: db

Razloga za sreću danas su imali su vinkovački ugostitelji koji su napokon došli na svoje. Ne samo zbog punih terasa, nego i zbog jednokratne potpore od po 2.000 kuna po zaposleniku koju će Grad Vinkovci isplatiti vlasnicima ugostiteljskih objekata kao potporu za nastale troškove koji nisu pokriveni iz drugih izvora. U tu svrhu u gradskom  proračunu je osigurano 800.000 kuna.

Pandemija je učinila svoje, ugostiteljski sektor možda je i najviše pogođen koronakrizom. Stoga smo pripremili jednu mjeru koja će ugostiteljima pomoći u pripremi nove sezone, odnosno u rješavanju nekih eventualnih nepodmirenih obveza iz prošle godine. Napominjem, ovo je mjera kojom podupiremo isključivo poduzetnike koje se bave isključivo ugostiteljstvom, odnosno da im je to primarna djelatnost. Također, najavljujem da će ugostitelji i dalje najam javnog prostora plaćati samo jednu kunu po četvornom metru – informirao je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić koji je najavio i to kako će na sljedećem Gradskom vijeću prema vijećnicima biti upućen prijedlog o tome da se od 1. siječnja 2022. godine ukine porez na potrošnju koji sada iznosi 3 posto.

Tako su ugostiteljima kod prijave na ovaj Javni poziv, između ostalog, prihvatljivi svi režijski troškovi, kao i troškovi najma te PDV-a (onima koji nisu u sustavu PDV-a) nastali nakon 1. studenog prošle godine. Isto tako, kao troškovi su prihvatljivi i svi nepodmireni troškovi prema Gradu nastali od ožujka prošle godine do danas.

Radi izbjegavanja bilo kakvih dvojbi, pojašnjavamo još jednom; aktualne mjere gradske vlasti usmjerene su prema vlasnicima ugostiteljskih objekata, a ne na njihove zaposlenike.