Tercet (iz) HPD Vučedol osvojio Džamiju

Tročlana ekspedicija HPD Vučedol iz Vukovara u sastavu Marijana Bošnjak-Kristina Hrubik-Igor Mihelić (n)ovu godinu otvorila je usponom na Visočicu, planinu u susjednoj Bosni i Hercegovini smještenu južno od Sarajeva i okruženu Bjelašnicom, Treskavicom i Prenjom te dolinom Neretve.

Pohod na Džamiju, sa svojih 1.967 metara najviši vrh Visočice, započeli smo na lokalitetu Dolovi-Poljice na kojem se nalaze stećci. Naravno da smo prvo posjetili te nevjerojatne srednjovjekovne spomenike koji su se očuvali do danas na navedenoj lokaciji kao trajno obilježje davnog postojanja života na ovim terenima.

Ima ih pločastih, sandučastih, ali svakako su najpoznatiji sljemenjaci koji izvana imitiraju oblik kuće. Osim navedenih postoje još i stupovi i krstače koji su zapravo kameni križevi. Iako nam to nije prvi kontakt sa stećcima zapravo je nevjerojatan prizor promatrati rezbarije na njima i pokušavati prepoznati likove koji su nacrtani i koji prenose neka davna vremena – prepričava Marijana.

Kristina dodaje kako im uspon na Visočicu nije bio prezahtjevan:

– Odmah nakon ugodne kave na vrhu nastavili smo turu prema prekrasnom skloništu, pa potom preko Parića (1.941 m) i Delelaša do Vite (1.960 m), a potom amfiteatrom nazad do doma Vrela. Odlična tura, umor i zahtjevnih 9 sati hodanja brzo su bili zaboravljeni domaćom toplom pitom koju su nam pripremili u domu.

Razgovor, druženja, nova poznanstva, prepričavanje prehodanih vrhova i stvaranje novih planova ostatak večeri pretvorilo je u istinsko planinarsko druženje istomišljenika i zaljubljenika u planinu.

Dominirao je umor, ali prije svega osjećaj teško opisivog zadovoljstva. Maksimalno smo uživali u trenucima ispunjenim ugodnim ljudima, smijehom i šalom – poentirao je Igor.