TEŠKE OPTUŽBE Lažno vino od kukuruza i šećerne trske dolazi i iz naše županije?!

Ilustracija/PEXELS

OVAJ TEKST JE DEMANTIRAN

Hrvatsko vinsko tržište suočava se s brojnim problemima, a jedan od njih je svakako pojava patvorenih vina na policama trgovina. Za razliku od pravih vina koja se dobivaju iz grožđa tradicionalnom proizvodnjom, patvorena vina su zapravo tekućine napravljene od vode i kemikalija. 

Nerijetko dolaze iz trećih zemalja, a iako ministarstva znaju za njih, smatraju ih zdravstveno bezopasnima. Međutim udruga vinara Graševina Croatica, koja okuplja najvažnije vinare istočne Hrvatske, pokušava stati na kraj ovoj nepoštenoj praksi te je odlučila dati na analizu sumnjiva vina koja su kupili u velikim trgovačkim lancima koje možete pronaći i  našem gradu, a rezultati su poražavajući.

Naime, kako saznaje Večernji list, šest od sedam vina bilo je patvoreno. Zanimljivo je da su među njima i vina lokalnih proizvođača i to Graševina i Graševina 2022. Iločkih polja, donosi Večernji. U njima je pronađena voda i etanol dobiven od industrijskih biljaka, kukuruza i šećerne trske. Patvoren je i Plavac mali Vina Miličić te Malvazija istarska KG Zelina.

ISPRAVAK OVOG TEKSTA MOŽETE POTRAŽITI NA OVOM MJESTU

Plavac mali 2019 Vina Miličić ispravan je i kvalitetan, a niža prodajna cijena je posljedica pandemije

Plavac mali 2019 Vina Miličić ispravan je i kvalitetan. Prema mišljenju o kakvoći proizvoda koje je, na zahtjev Državnog inspektorata podnesenog u siječnju 6. ožujka 2024. dala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, a po obavljenom ispitivanju predmetnog uzorka prema službenim rezultatima rumunjskog laboratorija „National Research And Development Institute For Cryogenic And Isotopic Technologies” (Referentnog u EU-u), zaključeno je kako je provedenim analizama stabilnih izotopa u predmetnom uzorku utvrđena sukladnost s vrijednostima koje se prirodno nalaze u vinu. Naglašavamo kako ispitani uzorci pripadaju istoj seriji punjenja.

Plavac mali 2019 se proizvodi i puni u skladu sa zakonom i propisima RH i uredbama Europske unije, na niža prodajna cijena je bila posljedica značajnog pada prodaje i stvaranja velikih zaliha uslijed pandemije korona virusa.

Vina Miličić njeguju višestoljetnu tradiciju vinogradarstva i kvalitetne proizvodnje na Pelješcu.