TJEDAN ASTRONOMIJE Bosančić pod budnim okom prof. Krpana zurio u Sunce

Od prošle nedjelje do ovoga petka u Vinkovcima je održan Tjedan astronomije. U okviru bogatog i sadržajnog programa ove manifestacije bilo je moguće promatrati Mjesec, Saturn i Jupiter, nazočiti na radionici i predavanju o Suncu, razgledati izložbu Život zvijezda postavljenu u Gimnaziji Matije Antuna Reljkovića
 
Tjedan astronomije, organiziran u partnerstvu s Hrvatskim astronomskim savezom, završen je današnjim promatranjem Sunca u čemu se vinkovačkim gimnazijalcima te zainteresiranim sugrađanima pridružio i gradonačelnik Ivan Bosančić. Na raspolaganju su bila dva teleskopa, a jedan od njih bio je opremljen H-Alpha filterom pomoću kojega je bilo moguće vidjeti Sunčeve plamenove. Doista nesvakidašnje!
A sve to pod budnim okom prof. Josipa Krpana, gimnazijskog profesora fizike, ujedno i voditelja fakultativne nastave Astronomije, ali i potpredsjednika Astronomskog društva “Oton Kučera” Vinkovci te Doriana Božičevića, glavnog tajnika Hrvatskog astronomskog saveza.
 
– Divni dani su iza nas. Interes je bio zamjetan, kao i inače kad su u pitanju aktivnosti Hrvatskog astronomskog saveza. Dovoljno je reći da je u 2022. godini naš godišnji plan premašen za pet puta. Inače, osim gimnazijalaca, upriličili smo i predavanje za predškolce i učenike od 1. do 4. razreda. Njihove reakcije dale su nam do znanja da im je bilo zanimljivo. A kad je tako, onda se vidimo i dogodine! – poručio je Božičević.