Tjedan pojačanog policijskog nadzora na cestama; u fokusu kontrola alkohola i opojnih droga

Od danas do nedjelje, 12. prosinca, na svim prometnicama Vukovarsko-srijemske županije prometna policija provodit će preventivno-represivnu akciju pojačanog nadzora vozača, zbog otkrivanja i sankcioniranja vozača koji vozilom upravljaju uz prisutnost alkohola i opojnih droga.

Akcija se provodi u svim zemljama članicama ROADPOL-a (mreža europskih prometnih policija) koji tijekom cijele kalendarske godine, jednom mjesečno odredi tjedan u kojem će sve članice pojačano postupati po određenim ugrožavajućim čimbenicima, izravnim uzročnicima prometnih nesreća s težim posljedicama; primjerice pojačanom postupanju po prekršajima nepropisne brzine kretanja vozila, konzumacije opojnih droga i alkohola, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobilnog uređaja, ili, pak, pojačanog nadzora teretnih vozila i autobusa.

U prošlogodišnjoj istovjetnoj akciji, provedenoj u tjednu od 7. do 13. prosinca 2020. godine, kontrolirano je ukupno 296 vozača, od kojih su dva bila pozitivna na preliminarne jednokratne testove na opojne droge dok je deset vozača zatečeno kako upravljaju vozilom uz prisutnost alkohola.

Policija će i nadalje provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno na „četiri ubojice u prometu“; zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i droga, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa i nepropisne uporabe mobitela.