Tko pjeva i kako je nastala pjesma „Baća iz Bošnjaka“ Darka Lukića?

Piše: Matej Delaš

Odgovara: Darko Lukić

Prije nekoliko mjeseci, kada sam posjetio Slavonsku kuću u Bošnjacima i promociju knjige „Dadina dušaMarija Vinkovića (inače tekstopisca današnje teme), Darko Lukić premijerno je, pustio na slušanje istoimenu pjesmu „Baća iz Bošnjaka“ te je najavljeno, iako diskretno, njezino predstavljanje na CMC-u i (ne znam je li to pravi izraz) suradnja s Croatiom Records. Tihomir Ivanetić i Rockoko studio odgovorni su za produkciju, a za glazbu Petar Juzbašić. Prije nekoliko dana pjesma je izašla u eter te je postavljena na YouTube, shodno tomu prikazana na spomenutoj glazbenoj televiziji.

Danas sam odlučio zagnjaviti poznanika nam Darka, u sjećanju mi gospodina s bošnjačkim naglaskom i kruhom s mašću i paprikom, specijalitetom koji sam prvi put nakon dvadesetak godina zagrizao baš u njegovoj nazočnosti prije spomenutih nekoliko mjeseci. Darko, koliko se dugo ti i na koje načine baviš glazbom?

Lip pozdrav iz sela Bošnjaka. Bavim se dosta dugo glazbom, više od deset godina. Član sam KUD-a „Branimir“ Bošnjaci i MPS-a „Baće iz Bošnjaka“. Pjevam s njima punih deset godina. Član sam i crkvenoga zbora Župe sv. Martina gdje pjevam tenorske dionice, psalme. Rado pjevam na feštama s prijateljima, tamburašima.

Spomenuta je pjesma, dakle, prikazana javnosti i pretpostavljam da su pojedinci upisali komad sebe u tu glazbu i stihove, možda i u samo pjevanje. No, kako je ta pjesma nastala? Čija je ideja bila stvoriti nešto takvo i time pokloniti Bošnjačanima jedan glazbeni biser?

Nastala je sasvim slučajno, inicijativom meni bliskih osoba, članova KUD-a. Prilikom druženja na probama, folklornim a i tamburaškim, željeli smo više. Htjeli smo dati selu Bošnjacima pjesmu za pamćenje koja će ostati za povijest, a u tome smo i uspjeli.

U spotu se mogu vidjeti bošnjački krajolici, izrazio bih se tako da ti ostavim prostor detaljno opisati mjesta koja se pojavljuju. Gdje ste sve snimali spot i tko je u tom dijelu surađivao s vama? Reci nam nešto više o tome.

Snimali smo cijelo selo iz zraka, u razdoblju jesen-zima. Glavne su lokacije Slavonska kuća, Šumarski muzej, crkva te pokoja stara kuća u našem mjestu. Surađivalo je dosta osoba, teško je izdvojiti nekoga,da ne zaboravim ikoga, svima sam zahvalan. Snimanje je odradio Matej Čehovski i Studio 55 Županja, a u spotu se pojavljuju članovi KUD-a u narodnim nošnjama te njihovi tamburaši.

Kako su slušatelji iz Bošnjaka prihvatili taj projekt? Kakvi su komentari? Je li ovo prvi put da je mjesto Bošnjaci dobilo pjesmu za širu publiku ili je to ime već opjevano prije na ovakav način?

Prihvatili su naš projekt objema rukama, s radošću i veseljem. Svaki je komentar, kako osjetim, bolji od prijašnjeg i sretna je cijela ekipa jer pristižu sve pohvale. Bošnjaci se nadaleko znaju, imali su i prije pjesama svojih pjesama. Naše je mjesto opjevano tradicijom i kulturom.

Kada misliš o sebi kao glazbeniku, pjevaču, vokalu… što ti točno glazba predstavlja? Sviđa li ti se biti na CMC-u i izbaciti spot s prijateljima ili ti je draže ono prvo, dakle biti dio Baća iz Bošnjaka koji uglavnom uveličavaju veće, no lokalne prilike? Kakav je tvoj stav, a usudim se spomenuti i riječ ‘snovi’ kada se govori o budućem radu koji će, nadamo se, biti jako vidljiv?

Glazbu živim, volim ju i budim se s njom. Kao malo sam dijete u obitelji pjevao i veselio se. Otac mi je prenosio volju, ljubav i znanje o pjevanju. Novi sam u javnom nastupu, pjevač, glazbenik i vokal. Velika je radost i slava to postići te podijeliti s prijateljima pjesmu o svome selu. Nema razlike pjevao s KUD-om ili pjevao na TV-u samostalno. Smatram da je uvijek vrijedno pronositi ime mjesta Bošnjaka, riječju i pjesmom. „Snovi se ostvaruju sami, dolaze,tako će biti i dalje…“

Siguran sam da te nisam pitao sve na što želiš odgovoriti jer stvoriti umjetničko djelo, pjesmu ili knjigu, skladbu ili sliku, može se usporediti s porodom pa smo i nakon toga prepuni emocija i dobrih riječi. Želiš li za kraj još nešto poručiti poštovanoj Čitateljici i poštovanomu Čitatelju, k tomu Slušateljici i Slušatelju, o ovome projektu?

Da! Mnogo bi se toga moglo reći! Sreća, radost, nesvjesna u tolikoj veličini koja se dogodila! Zahvaljujem se svim sudionicima pjesme i spota! Pjesmu dajem na radost i veselje svojim Bošnjačanima! Zahvaljujem Općini Bošnjaci na stopostotnome financiranju snimanja pjesme i spota. Želim svim Slavoncima, Srijemcima, Baranjcima dati primjer kako pronicati u kulturu svoga kraja. Volite sve ono odakle st , cijenite povijest svoga zavičaja. „Tu se srce smiri i odmara…“ Svako dobro vam želi Baća iz Bošnjaka !