Tomić: Sad je idealan trenutak za najvažniji gol; privlačenje ozbiljnog ulagača! Druge šanse možda neće biti…

Cibalijinu utakmicu protiv Jaruna nakon koje su Nebeskoplavi skočili na vrh ljestvice (barem do okončanja zavrzlame oko utakmice HD – Rudeš koja će epilog dobiti za zelenim stolom) pažljivo je motrio i Zoran Tomić, čovjek koji je aktivno sudjelovao u kreiranju ovosezonske momčadi i stručnog stožera aktualnog lidera prvenstva.

– Pogled na ljestvicu je sjajan, u njemu uživaju svi koji vole Cibaliju. A ima nas puno. Nakon mnogo godina Cibalia je opet na prvom mjestu na tablici. Zasluge za ovaj uspjeh, inače redoslijed ne mora biti ovakav, pripadaju igračima, navijačima, stručnom stožeru i upravi – kaže Tomić koji naglašava kako se kao donedavni sportski direktor mogao iz prve ruke uvjeriti koliko je financijska situacija u klubu teška i ozbiljna.

– Posljedica dugogodišnjih nedostatnih financija je i nedostatak potrebnih kadrova i materijalnih sredstava za normalno funkcioniranje na svim razinama. Svjestan toga, na prvom srpanjskom okupljanju Lasić kao sportski direktor sam igračima i stožeru rekao doslovno sljedeće: „Ovaj klub je u financijskom, kadrovskom i organizacijskom smislu na koljenima i bit će ga jako teško dignuti. Ali, tračak nade daje mi ova posložena momčad i to je najbolje što Cibalia trenutno ima. Stoga dečki dobro razmislite i pokušajte svojim trudom, zalaganjem, znanjem i rezultatima povući ovaj klub i biti lokomotiva dizanja, novih uspjeha i opstanka. Svi imate svoje snove o karijeri, ali trebate znati da za Cibaliju morate dati ono najbolje što imate, zatomiti svoj egoizme i osobne interese, jer tek ako klub bude u vrhu moći ćete ostvariti sanjane transfere i ugovore“.

Cibalia je, sudeći prema sjajnom prologu prvenstva, na pravom putu rezultatske stabilizacije. No, daleko je od one financijske. Međutim, Tomić u aktualnom trenutku vidi šansu i za rješenje tog kroničnog problema.

– HNK Cibalia je športsko dioničko društvo koje se natječe na nogometnom tržištu. U nogometnom biznisu je rezultat taj koji sve određuje; vrijednost igrača, vrijednost kluba, marketinški status, dolazak publike, privlačnost sponzora, zanimanje ulagača i tako dalje. U nogometnom biznisu SVE određuje rezultat. Cibalia napokon ima i taj rezultat. I upravo sada je pravo vrijeme za pronalazak ozbiljnog ulagača iz izlazak iz ovoga stanja dugogodišnjeg vegetiranja i propadanja bez vizije i strategije u doslovnom i svakom drugom smislu. Uz svo priznanje gradonačelniku Bosančiću, predsjednici Lasić, Nadzornom odboru i svim zaposlenicima na dosadašnjem zalaganju i trudu, Cibalia je na organizacijskom i financijskom dnu.

ZT ima i konkretan prijedlog:

– Većinski vlasnik Cibalije je Grad Vinkovci. Stoga gradonačelnik Bosančić koji je i predsjednik Skupštine HNK Cibalia treba odmah, već ovaj tjedan, raspisati otvoreni natječaj ili javni poziv zainteresiranim međunarodnim i domaćim ulagačima za ulaganje u HNK Cibalia i kupnju klupskih dionica bez ograničenja roka za prijavu. Nakon što se raspiše javni poziv bilo bi dobro da se angažira i marketinška agencija koja bi se pobrinula da se ta javna objava nađe na sportskim portalima engleskih, njemačkih, austrijskih, talijanskih pa i arapskih internetskih glasila koje čitaju ozbiljniji nogometni investitori. Isto tako javnu objavu s Cibalijinim prospektima treba poslati na adrese sportskih Equiti i Hedge fondova i individualnih investitora. Također, javnu objavu s mogućnošću investiranja i suradnje u Cibaliji treba uputiti svim klubovima iz liga Petice, ali i češke, mađarske, poljske i turske lige. Zato ovaj trenutak uz ovako ekstenzivan pristup HNK Cibalia jednostavno mora iskoristiti. Jer, druge šanse možda neće biti.

Navedene tvrdnje o tome „da je Cibalia na financijskom i organizacijskom dnu” Tomić je i dodatno potkrijepio:

– Kada sam imenovan sportskim direktorom klub je bio financijski blokiran pa sam osobno, primjerice, morao platiti autobus da mlađa kategorija ide u Beč na ranije zakazani turnir, kupiti 60 majica i 60 pari čarapa da prva momčad ima u čemu trenirati, nabaviti deset lopti da imaju s čime igrati, vlastitim sredstvima platiti saniranje glavnog i pomoćnih terena da igrači imaju gdje trenirati, plaćati pristojbe kako bi se ljetos dovedeni igrači uopće mogli registrirati, platiti kombi da mlađe kategorije mogu ići na dogovorenu utakmicu. Nadalje, predsjednica Lasić je također iz vlastitih sredstava plaćala poštarine, prašak i potrepštine za pranje klupskog veša, bezbrojne pizze igračima, vozila igrače kod doktora, itd. Ovo ne govorim kako bih hvalio sebe ili predsjednicu, nego da da bih ukazao u kakvom je stanju klub.

Sugovornik još jednom naglašava kako je na potezu većinski vlasnik…

– Točno. Konkretno, gradonačelnik Ivan Bosančić. Svjestan sam da on radi obiman posao i da ima tisuću obaveza. Ali, isto tako odgovoran je i za normalno funkcioniranje HNK Cibalia, jer je njezin većinski vlasnik. I sada ima šansu dugoročno riješiti Cibalijin problem.

Zoran Tomić je, za one zaboravne ili manje upućene, najveći mali dioničar i vjerovnik HNK Cibalia, koji bi u spomenutom procesu kani uložiti i konkretan doprinos:

– Moja tvrtka A-Tomic sport će sudjelovati u dokapitalizaciji kluba u slučaju dolaska ozbiljnog investitora. Spremna je u tom smislu upotrijebiti i vlastito potraživanje u iznosu od 700.000-1.000.000 kuna. Također, moja tvrtka je spremna na smanjenje svog dioničkog portfelja ukoliko će se privući ozbiljno ulaganje nekog stranog ili domaćeg investitora. Ali, odmah javno dajem do znanja svim uključenim akterima da kao vlasnik kontrolnog paketa dionica 25% + 1 nisam spreman sudjelovati u bilo kakvoj dokapitalizaciji, improvizaciji ili prelijevanju „iz šupljeg u prazno” bez potpisanog i ovjerenog financijskog plana i programa.

Tomić podsjeća i na ovo:

– Prije desetak godina sam imao u posjedu 8% klupskih dionica. Pristao sam na „dokapitalizaciju“ radi „stabiliziranja kluba“ naivno i dobronamjerno misleći da će to uistinu biti tako. No, tom kvazidokapitalizacijom mi je tada doslovno prepolovljen portfelj dionica na 4%, a klub je samo još dublje potonuo. Stoga poručujem kako u slučaju istog modela pod okriljem „spašavanja Cibalije“ taj film više nitko neće gledati, što se mene tiče.

Često se govori o Tomićevom potraživanju prema Cibaliji, njegovih naplata i blokada klupskog računa. Vinkovačka javnost nije, dojam je, dovoljno upućena u to odakle zapravo potječu ta famozna potraživanja. Dakle…?

– Nisu to nikakva famozna ili fiktivna nego vrlo stvarna potraživanja. Naime, da bih od onih 4% došao do sadašnjih 25% posto godinama sam malo pomalo kupovao dionice HNK Cibalia vjerujući u ovaj brend. Dionice sam kupovao od malih dioničara i vinkovačkih poduzetnika koji su mi svoje dionice nudili i još uvijek ih nude. Prodaju tih dionica uvjetovali su kupnjom njihovih potraživanja prema Cibaliji. Eto, tako sam uz dionice stekao i potraživanja prema HNK Cibalia. Radi se o prijevozničkim, ugostiteljskim, građevinskim i drugim uslugama i materijalnim dobrima koje je godinama koristila HNK Cibalia, a nikada nije platila. Dakle, kupnja svake dionice je plaćena i morala je biti ovjerena kod javnog bilježnika i upisana u registar dionica kod SKDD-a.

Nego, žalite li što i dalje niste sportski direktor? Cibalia je prva, slavljena i obožavana, kreirali ste ovu sportsku priču, a niste obrali vrhnje… Uzgred, Vaš odlazak iz kluba obavijen je velom tajne.

– Ne treba previše slaviti ovo prvo mjesto. Treba nastaviti dalje marljivo raditi, jer svaki sljedeći vikend čekaju novi izazovi, pa i zamke. Smatram kako sam u tri mjeseca provedena u klubu kao sportski direktor ponovno nagovijestio, pa i potvrdio, razumijevanje materiju nogometnog biznisa. Kada me gospoda iz Grada pozvala da dođem spašavati Cibaliju, odmah sam sjeo na vlak Zagreb–Vinkovci i dao sve od sebe. Kada sam uvidio da nemam podršku, tiho i bez pompe sam se povukao. Ali, drago mi je da uvijek nešto dobro iza sebe ostavim; kao trener juniora u godinu i pol dana ostavio sam dotičnu selekciju u sredini tablice Prve HNL, a osobnim sredstvima uredio sam i opremio desetak soba na stadionu za spavanje igrača. Kao trener prve momčadi iza sebe sam ostavio posloženu momčad na 4. mjestu Druge HNL, rad, red i disciplinu i dva potencijalno vrlo ozbiljna transfera, riječ je o Jakovu Puljiću i Jakovu Filipoviću. I kao sportski direktor iza mene je ostala posložena momčad, perspektivan stručni stožer, uređeni tereni i angažman Dejana Pavličića koji radi fantastičan posao u školi nogometa – zaključuje Zoran Tomić.