Tomislav Dasović: Iako je Osijek snažan i posložen u svim sferama, Dinamo je blagi favorit za prvaka

Iza nas je devetnaest, doduše nekompletnih, kola Prve Telekom HNL. Do kraja sezone još je o-ho-ho, a neizvjesnosti na sve strane. Pri začelju ljestvice drhte Istra 1961 s dva boda manje od Lokomotive i pet manje od Varaždina. Ali i utakmicom manje od Lokosa, a dvije manje od Varaždinaca. Dakle, sve je to tu negdje, „u deset deka“. A na vrhu, rame uz rame Dinamo i Osijek, bodovno potpuno izjednačeni. Sve ukazuje na mrtvu utrku za naslov prvaka i pripadajući foto-finiš. U nastavku sezone dominantni Osijek bolje izgleda od Dinama koji malo „kašljuca“; protiv Hajduka (3:1) su ga spašavale stative, u Velikoj Gorici (4:3) dobre vile i poneka kontroverzna sudačka odluka, a protiv Šibenika su Modri iskazali potpunu nemoć i posljedično potpisali – koliko senzacionalnu, toliko i zasluženu – kapitulaciju u svom domu (1:2).

Bit će ovo, sve ukazuje na to, dramatično prvenstvo. Sklon je takvom razmišljanju i kolega Tomislav Dasović, sportski novinar Večernjega lista, nije zgorega podsjetiti i dobitnik nagrade Hrvatskog zbora sportskih novinara za najboljeg sportskog novinara u 2019. godini. Dakle, analizu smo potražili (i dobili!) na pravom mjestu.

Ovo je prvo istinski zanimljivo, uzbudljivo, pa čak i dramatično prvoligaško nogometno proljeće nakon četiri godine Dinamove dominacije, još od Rijekine titule iz 2017. godine. Uvijek je intrigantno kada se neka momčad koja do sada nikada nije bila u utrci za naslov u ovoj fazi sezone ravnopravno nosi s Dinamom, pa se postavlja pitanje – je li to zbog Dinamove slabosti ili zbog Osijekove snage? Rekao bih da je u pitanju ovo drugo, da je Osijek poprimio razmjere vrlo snažnoga, izvrsno posloženoga kluba u svim sferama, osim možda jedne u kojoj će teško do kraja prvenstva parirati Dinamu, a to je – momčad. Naime, Dinamo u svojim redovima ima čak desetoricu A reprezentativaca raznih zemalja, Livakovića, Oršića, Petkovića i Perića (Hrvatska), Ademija i Ristovskog (Sjeverna Makedonija), Stojanovića (Slovenija), Moharramija (Iran), Kastratija (Kosovo) i Gavranovića (Švicarska), dok Osijek ima samo dvojicu, Škorića (Hrvatska) i Kleinheislera (Mađarska). Osim igrača koji su s Dinamom već osvajali naslove, plavi imaju i dvojicu koji su to ostvarili s Rijekom, Mišića i Ristovskog. Stoga zbog tog iskustva i pojedinačne kvalitete igrača Dinamo vidim kao blagoga favorita za naslov. Pritom bi me veselilo da ta utrka bude neizvjesna do posljednjega kola, jer bi to dalo poseban pečat i draž prvenstvu – kaže Dasović.

Utrku Dinama i Osijeka treba gledati i kroz prizmu naglašenoga rivaliteta Zorana Mamića i Nenada Bjelice?

Koliko god se naglašavao taj rivalitet, koji zbog njihovih trenerskih taština i te kako postoji, utrku Dinama i Osijeka više bih gledao kroz prizmu novca. On je taj oko kojega se sve vrti i vrtjet će se ovoga ljeta. Naime, Hrvatska u ovoj sezoni ima samo jednoga predstavnika u Ligi prvaka, i to budućega prvaka, preostala tri europska mjesta vode u Konferencijsku ligu, koja je i u natjecateljskom, i u financijskom smislu trećeligaško europsko natjecanje. Dakle, prvo mjesto u Hrvatskoj ligi ne nosi samo prestiž, nego i ogroman novac koji se smiješi eventualnim plasmanom u Ligu prvaka. Pa ako naš prvak i ne uspije proći u grupnu fazu, pričuvni položaj mu je Europska liga. U kojoj Osijek nikada nije bio i sigurno bi mu značila veliki iskorak.

Mnogo se ovoga proljeća priča o sucima. Mislite li da će suci utjecati na rasplet prvenstva?

Nadam se da neće, premda im učestali udari nogometnih čelnika na njih nikako ne idu u prilog. Suci će u svakom sljedećem kolu biti izloženi golemom pritisku, ne samo utakmicama koje odlučuju o prvaku, nego i u borbi za ostanak, u kojoj se tuku Istra 1961, Lokomotiva i Varaždin. Na žalost, naši suci nebrojeno su puta dokazali, pa i ovoga proljeća, poput Zebeca, da ne funkcioniraju dobro u stresnim situacijama. Bit će zanimljivo vidjeti koga će sudačka organizacija delegirati za utakmicu Dinamo – Osijek koja se igra 13. veljače.

Tko je za vas najveće okriće, a tko najveće razočaranje prvenstva?

Najveće otkriće i pozitivno iznenađenje je Šibenik, predvođen Vinkovčaninom Krunoslavom Rendulićem. NK Šibenik ne živi u obilju, ali i u tim skromnim uvjetima njegova je struka nepogrešivo izabrala nogometaše koji im se uklapaju i svojim nogometnim znanjem, ali i karakterom na kojega Rendulić posebno stavlja naglasak. Rendulić je pobijedio Rijeku, Hajduk i Dinamo, promovirao igrače poput Sahitija, Jurića i Bulata, te se tako promovirao u trenera koji bi zaslužio stepenicu više. Kruno je stručnjak u kojega se isplati uložiti i omogućiti mu borbu za trofeje. Najveće razočaranje je Lokomotiva; od prošlogodišnje borbe za Ligu prvaka i finala Kupa do grčevite borbe za ostanak. Ne bih volio da jedan sigurno talentiran trener kao što je Jerko Leko već na startu prvoligaške avanture doživi potop druge lige. Njemu bi se to pripisalo, a on za to ne bi bio ništa kriv. Nije on taj koji je u samo pola godine rasprodao sve što se moglo, oduzevši Lokosima njihov prepoznatljivi šarm, polet i ubojitost. Ovo je najlošija Lokomotiva u povijesti Prve HNL – zaključuje Tomislav Dasović.

FOTO: privatni album