Tomislav Dasović: Kiks sa Slovacima nas je ojačao, a Maltu možemo svladati i s drugom postavom

Još 180 minuta – i ono nešto nadoknade – do raspleta utrke borbe za 1. mjesto skupine H koje izravno vodi u Katar, na planetarnu nogometnu smotru sljedeće godine. Rusija u završnicu ulazi s dva boda prednosti pred Hrvatskom i večeras čeka Cipar. Hrvatska, pak, gostuje na Malti. A onda utakmica odluke, Rusi u nedjelju stižu na Poljud. Ali, bez preskakajućih motiva, molimo lijepo. Najprije Malta, kamo je Hrvatska otputovala s petoricom kojima prijeti eliminirajući žuti karton (Brozović, Perišić, Vlašić, Ćaleta-Car i Stanišić).

Očekuju li se iznenađenja u sastavu Hrvatske večeras u La Valletti, pitamo Tomislava Dasovića, sportskog novinara Večernjeg lista i sjajnog poznavatelja hrvatske nogometne scene?

– Jedino iznenađenje, o kojemu se neko vrijeme već nagađa, budući da Dalić o tome ne govori, mogao bi biti debi vratara Grbića. Ako je to tako, onda je Livakoviću očito presudila utakmica sa Slovacima u Osijeku, u kojoj je iskazivao određene slabosti. Međutim, možda je to i prestrog stav prema Livakoviću, čija forma istina nije na nekadašnjoj razini, ali on nije slabiji vratar od Grbića. I usto, primjerice, na nedavnom gostovanju u Moskvi dvije su izvrsne Dominikove reakcije spasile Hrvatsku od poraza. Nije Livaković baš toliko podbacio u reprezentaciji da bi ga trebalo mijenjati, ali opet, izbornikovo je pravo isprobati i druge opcije. Time on istodobno preuzima i dozu rizika s obojicom, ne protiv bezopasnih Maltežana, nego protiv Rusa; da do jučer standardnog vratara s klupom destabilizira, a da novoproglašena jedinica možda neočekivano kiksa. Naravno, svima nam je u interesu da Grbić, ako bude promoviran, bude i novi junak vatrenih, kao što je u rujnu u Bratislavi protiv Slovačke bio Ivušić, tada također debitant – kaže Dasović.

Malta je nogometni liliputanac, to je jasno. Hrvatska je veliki favorit, koeficijent na njezinu pobjedu „pleše” oko 1.10. No, istovjetan odnos snaga bio je i 2005. godine kada je ondje Hrvatska odigrala neodlučeno 1:1, a 1998. je čak neko vrijeme bila u rezultatskom minusu, ali je sve ipak dobro završilo, 4:1.

– Dalić u La Valletti istodobno mora ganjati tri boda, što na Malti ne bi trebalo predstavljati problem i tu ne bi smjelo biti velike muke, ali istodobno mora voditi računa o tome kako sačuvati ključne igrače za odlučujući susret s Rusijom. Naime, kapetan Modrić tek je prebolio virozu, a Perišić i Brozović na Maltu dolaze s prijetnjom žutog kartona koji bi ih izbacio iz momčadi u nedjeljnoj utakmici protiv Rusa. Izbornik naravno neće tako postupiti, ali smatram da Hrvatska u svom kadru ima takve igrače da je Maltu u stanju svladati i s „rezervnom” postavom. Primjerice, ovom: Livaković – Vida, Ćaleta-Car, Pongračić, Stanišić – Jakić – Ivanušec, Pašalić, Vlašić, Oršić – Čolak.

Premda je Hrvatska na -2 u odnosu na Rusiju, Katar za Vatrene nije nemoguća misija!

– Možda je čak dobro da se Hrvatskoj dogodio kiks sa Slovačkom, jer i da smo pobijedili Slovačku, opet bi nam trebala pobjeda nad Rusima. Možda nas je taj remi u Osijeku samo homogenizirao, dodatno mobilizirao, galvanizirao. Zato sam optimist uoči posljednje dvije utakmice, imajući u vidu i činjenicu kako Hrvatska uvijek najbolje reagira kada je pod najvećim pritiskom – zaključuje Dasović.

Večerašnji ogled Malta – Hrvatska počinje u 20.45 sati.