Tomislav Dasović uoči kvalifikacija za SP u Kataru 2022.: Vlašić preuzima Modrićevu ulogu vođe

Slovačka, Rusija, Slovenija, Cipar i Malta. To su prepreke koje nogometnoj reprezentaciji Hrvatske kroz izlučno natjecanje stoje na putu za Katar gdje  Vatrene 2022. godine očekuje obrana ruskoga srebra. Naizgled, povoljan ždrijeb, premda i prepun zamki.

Upozorava na to i Tomislav Dasović, sportski novinar Večernjega lista, dugogodišnji kroničar zbivanja u hrvatskom nogometu čija riječ ima specifičnu težinu, inače i dobitnik nagrade Hrvatskog zbora sportskih novinara za najboljeg sportskog novinara u 2019. godini

– Skupina nije teška, nije zahtjevnija od one koju smo imali u prethodnom ciklusu u kojemu su bili Slovačka, Mađarska i Wales. Ali, valja podsjetiti da smo i u toj skupini plasman na EP osigurali tek u posljednjem kolu. Objektivno, Hrvatska je po kvaliteti igrača, po rejtingu u svjetskom nogometu veliki favorit za osvajanje skupine, no istodobno i itekako poželjna lovina, osobito Sloveniji, zbog dugogodišnjega suparništva i činjenice kako nas susjedi nikada nisu pobijedili u devet međusobnih utakmica. Kakav je to samo motiv za Oblaka, Stojanovića, Kampla… I osobito njihovoga izbornika Keka!

Bit će to pakleni ritam; deset utakmica, deset izazova stisnutih u manje od osam mjeseci (k tome još i lipanjsko Europsko prvenstvo!).

– Bit će ovo specifične kvalifikacije za hrvatsku reprezentaciju, jer bismo u razdoblju od šest mjeseci mogli posve promijeniti izgled momčadi. Kvalifikacijski ciklus počinje već u ožujku, kada bismo trebali imati na okupu sve igrače koji su sudjelovali u Ligi nacija i s kojima izbornik želi na EP. Isti saziv reprezentativaca trebao bi participirati i na Euru u lipnju, ali već u rujnu, kada se nastavljaju kvalifikacije, realna je mogućnost da u reprezentaciji više ne bude Luke Modrića. Tada će već biti 36-godišnjak, i pitanje je hoće li tada još biti u Realu, te ako i bude, kakav će biti njegov motiv igrati dalje za reprezentaciju. Bit će to razdoblje u kojemu će u nacionalnu momčad ući novi val mladih igrača, poput Gvardiola, Pongračića, D. Bradarića, možda Majera, More…, s kojima izbornik kani ići u Katar 2022. i logično je, pa i neizbježno, da se stvara nova okosnica vatrenih bez Luke.

Nije dvojben samo status nekih reprezentativaca, nego i izbornika Dalića, smatra naš sugovornik:

– Tako je, upitnik se nadvija i nad poziciju izbornika, jer mi u ovom trenutku ne znamo kakvi su planovi Zlatka Dalića. Na papiru stoji kako je on izbornik do SP-a u Kataru, dakle, do 2022. godine, no sam izbornik kazao je kako njegov ostanak ne ovisi o ugovoru, nego o rezultatu. A izbornik će biti pod povećalom već od prvoga kola kvalifikacija, a osobito na Europskom prvenstvu, na kojemu se od Hrvatske očekuje borba za medalje. Dalić naravno i dalje ima kredit u javnosti i u HNS-u zbog svjetskoga srebra iz Rusije, no ne može pobjeći od činjenice kako je reprezentacija jedva osigurala ostanak u elitnoj skupini Lige nacija i da je pritom iskazala brojne slabosti. Ako je to bila faza eksperimentiranja i pronalaženja novih igrača, onda od ožujka eksperimentima više nema mjesta. Tada očekujemo Hrvatsku kakva je bila u kvalifikacijama za EP, primjerice kakva je bila protiv Slovačke u Trnavi ili Mađarske u Splitu; superiorna, dominantna, moćna, raznovrsna i – pobjednička!

I, umjesto zaključka, još jedan pogled u budućnost:

– Tražimo li igrače koji će Hrvatsku povući prema Kataru, tu već imamo jasnu sliku. Kada sa scene ode Luka Modrić, kao novi lider već se profilira Nikola Vlašić; nogometaš svjetskoga kalibra kojega čeka transfer u jaki europski klub, i pritom karizmatičan, izrazito pozitivan, entuzijastičan, samouvjeren mladić s naglašenom liderskom crtom. Nikola je predodređen da preuzme kapetansku vrpcu od Luke, preuzme njegovu desetku i povede Hrvatsku prema Kataru. U drugom dijelu kvalifikacija za Katar izbornik će se naravno oslanjati i na igrače iz Rusije, u ovom trenutku 31-godišnjake Vidu, Lovrena i Perišića, koji vjerojatno SP 2022. vide kao svoje posljednje veliko natjecanje. 

Dodajmo i to da će se na planetarnu smotru u Kataru 2022. godine plasirati pobjednici skupina te još tri pobjednika utakmica dodatnog play-offa koji je na rasporedu od 24. do 29. ožujka 2022. godine. Bilo bi poželjno izbjeći tu traumu, jer će u tih nekoliko dana za trasiranje zaobilaznog puta prema Kataru trebati eliminirati dva suparnika.