Tomislav Dasović uoči Rusije: Naša reprezentacija zna kako se dobivaju ovakve utakmice!

Izbornik Zlatko Dalić i Tomislav Dasović

Taborom Vatrenih, ali i cijelom nacijom, odzvanja sudbinski slogan „sad ili nikad!”. Sve hrvatske kalkulacije u nedjeljnom ogledu 10. kola kvalifikacijske skupine protiv Rusije (Poljud, 15 sati) svode se na jedno – pobjeda! Rusima je, pak, za osvajanje 1. mjesta koje (do)nosi izravan plasman u Katar 2022. godine ove nedjelje dostatan i bod, jer su u Split doputovali s +2…

– Uoči ove utakmice, koliko god tržišna vrijednost igrača, klasa, rejting i domaći teren bile prevaga na našu stranu, volio bih da se malo više respektira suparnik. Iza Rusa je pet pobjeda zaredom u kvalifikacijama, oni su s Hrvatskom bez velikih stresova odigrali prihvatljivih 0:0 i na kraju, Rusija u ovom času ipak ima dva boda više od Hrvatske. Ono čemu se veselim doživljaj je prepunoga poljudskog stadiona, ozračje koje može stvoriti samo Split, te činjenica kako naša reprezentacija zna kako se dobivaju ovakve utakmice. Primjerice, samo Luka Modrić sudjelovao je najstresnijim kvalifikacijskim situacijama na domaćem terenu sa sretnim završetkom za nas; protiv Engleza, Srba, Islanđana, Grka, Slovaka, Mađara. Niti jedan ruski igrač nema takvo iskustvo – pripovijeda Tomislav Dasović, sportski novinar Večernjeg lista koji će sutra uživo iz poljudske press lože svjedočiti ovom srazu.

Što ako ipak ne uspijemo pobijediti Ruse?

– Nakon utakmice s Grcima u dodatnim kvalifikacijama za plasman na SP 2018., ovo je najvažniji Dalićev izbornički nastup na domaćem terenu. Ne mislim da je ovo izbornikovo ‘biti ili ne biti’, jer i u slučaju neuspjeha s Rusima, plasman na SP ne bi bio izgubljen, ali bojim se da bi neosvajanje prvoga mjesta u skupini u našoj često megalomanskoj javnosti bilo loše primljeno. A, podsjećam, Hrvatska se od svojih 11 velikih turnira, čak pet puta bila plasirala kroz dodatne kvalifikacije. I zato Daliću, ne pobijedi li Ruse, ipak treba dati još malo kredita. On je sve ciljeve s reprezentacijom ostvario, i stoga mu treba vjerovati do kraja ciklusa.

Od koga kolega Dasović očekuje da bude detonator pobjede?

– Kramarić i Perišić funkcioniraju besprijekorno kao napadački tandem i od obojice se uvijek može očekivati eksplozija. Nije ohrabrujuće što Vlašić također ulazi u ovu utakmicu s teretom igrača odluke, a Nikola u 14 klupskih nastupa ove sezone još nije postigao pogodak. Nadam se i da će obrana djelovati sigurnije nego u prethodnim utakmicama. Od Slovaka je kod kuće primila dva, a i izrazito slabi Maltežani su nam u prvih pola sata zabili isto toliko, ali im je jedan bio nepriznat zbog milimetarskoga zaleđa. Dakle, prema pobjedi nad Rusima sa zanosom, agresijom i kalkuliranim rizikom, ali i s poznatim rukometnim geslom: ‘Sve polazi od obrane.’ – zaključio je Dasović.

Zlatko Dalić, već prema običaju, krije udarni sastav kao zmija noge, no nagađa se kako bi izbornik u odnosu na četvrtak na Malti u nedjelju na Poljudu mogao u prvih 11 ugraditi dvojicu novih; Lovrena i Vlašića. Pa bi, sukladno tome, Hrvatska na Ruse trebali krenuti s ovom postavom razvrstanom u formaciju 4-2-3-1: Grbić – Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa – Brozović, Modrić – Vlašić, Pašalić, Perišić – Kramarić.