Tomislav Zadro, jedini Vinkovčanin na OI: Rumac nije završio utrku, ali nemamo pravo biti nesretni…

Hrvatska olimpijska biciklistička ekipa vratila se iz Japana neobavljena posla. Josip Runac, hrvatski predstavnik na OI u biciklizmu, nije uspio završiti 244 kilometra dugu olimpijsku utrku. No, Tomislav Zadro, naš Vinkovčanin koji je bio vođa olimpijske ekipe, po povratku u grad na Bosutu ipak nije potonuo u malodušje…

– Dojmovi su se slegli, imajući u vidu sve okolnosti, ipak nemamo pravo biti nesretni. Ambicija je bila završiti utrku i ostvariti plasman, ali ovih 190 odvezenih kilometara ipak je bio Josipov maksimum. Nemamo mu što zamjeriti, a kamoli prigovoriti – rekao je Zadro, inače i predsjednik Hrvatskog biciklističkog saveza, podsjećajući na okolnosti u kojima se Josip Rumac pripremao za nastup na Olimpijskim igrama:

– Odlazak na Olimpijske igre bio je izvjestan samo 10-ak dana prije njihova početka, nakon pomicanja rang-ljestvice. Josip je prekinuo odmor i posvetio se treningu, ali vrijeme nam nije bilo saveznik. Pokušali smo napraviti „instant formu”, no to nije bilo dovoljno za konkurentnost u olimpijskoj utrci.

Rumac je u drugom prolasku na Fuji autodromu imao zaostatak za vodećom skupinom veći od 12 minuta, što je prema utvrđenim pravilima bio zaostatak nakon kojega suci isključuju vozače iz utrke. Naime, prije utrke, utvrđena je „rampa” od 12 minuta, što znači da vozači koji na bilo kojoj od pet tzv. „feed zona” imaju veći zaostatak od 12 minuta moraju napustiti utrku.

Rumac se tako našao u skupini od preko 50 vozača koji su zbog spomenutog pravila diskvalificirani. Među njima bili su i neki velikani svjetskog biciklizma poput Britanca Gerainta Thomasa, inače pobjednika Tour de Francea, zatim olimpijskog pobjednika iz Rija 2016. godine Nizozemca Grega Van Avermaeta…

– Iskreno, bio sam silno razočaran nakon utrke. No, ruku na srce, za završetak ovakve utrke morao sam biti u životnoj formi u kakvoj sam bio, primjerice, prošle godine kada sam završio Giro d’Italia, ali i utrku Milano-San Remo, Strade Bianche… Jednostavno, nedostajalo mi je trkačke brzine koju vozač može dobiti samo nastupom na velikim utrkama, u najjačoj svjetskoj konkurenciji – rekao je Josip Rumac, trenutno najbolji hrvatski biciklist koji je ipak dovoljno mlad (’94. godište) za ostvarenje olimpijskog sna 2024. godine u Parizu.