Tomislav Panenić za Vinkulja.hr: Moja kandidatura za župana nikako se ne uklapa u planove HDZ-a!

Tomislav Panenić (47) na političku scenu kročio je 2013. godine kada je, kao neovisni kandidat, pobijedio u utrci za načelnika Općine Tompojevci. Politički iskorak napravio je dvije godine kasnije, u prosincu 2015. godine, na parlamentarnim izborima u kojima je sudjelovao na platformi Mosta nezavisnih lista, a već u siječnju 2016. postao je ministar gospodarstva u Vladi Tihomira Oreškovića. Ministarsku dužnost obnašao je do prijevremenih izbora iste godine na kojima je ostvario rezultat vrijedan mandata saborskog zastupnika.

Trenutno je nezavisni vijećnik u tompojevačkom Općinskom vijeću, te vijećnik u Skupštini Vukovarsko-srijemske županije u kojoj je prepoznat kao vijećnik koji ima komentar, osvrt i mišljenje o gotovo svakoj relevantnoj temi. Svoje stavove katkad i (pre)detaljno obrazlaže. Temeljit je bio i u razgovoru za naš portal…

* Zapitate li se ikad koja je svrha takvih izlaganja kad je to lokalno tijelo medijski gotovo izolirano? Ne mislite valjda kako ćete svojim stavovima preobratiti većinske vijećnike, jer oni su praktički jedina publika kojoj se na tom tijelu obraćate?!

– Kao vijećnik u Županijskoj skupštini, kao i svi ostali vijećnici, donosim odluke o svim temama koje su na dnevnom redu i nemam pravo ne znati ništa o odluci o kojoj trebam glasati. U dosadašnjem radu dobro sam upoznao hrvatsko zakonodavstvo, ali isto tako i brojne teme od interesa za naše građane. Redovit sam na sjednicama, materijale podrobno iščitam, raspravljam argumentirano te smatram da je moja obaveza predložiti poboljšanja, a posebno upozoriti na nezakonitosti i potencijalno pogodovanje. Moj Klub vijećnika je upozorio na nezakonito postupanje Vukovarsko-srijemske županije u kontroli kvalitete vode na arsen, na naš prijedlog je provedena odluka Vlade RH o otpisu dugova fizičkim osobama, predlagali smo uvođenje etičkog kodeksa u radu županijskih tijela, uvođenje javne usluge u autobusnom prijevozu, tražili smanjenje naknade vijećnicima, upozorili smo na nezakonitu pozajmicu privatnom poduzeću kao i brojne druge inicijative.

Odluke u Županijskoj skupštini ne donose mediji već vijećnici te se svojim izlaganjima prvenstveno obraćam njima i županu. Predstavnici medija su prisutni na sjednicama, mogu čuti sve što govorim, a ako smatraju da trebaju neku dodatnu informaciju uvijek sam dostupan za izjavu. Nisam niti novinar, niti urednik te ne odlučujem hoće li građane županije upoznati samo sa stajalištem vladajućih ili i sa stajalištima oporbe.

Bez obzira na sve prepreke s kojima se suočavam u političkom radu, još uvijek imam snažnu volju i neće me tako lako zaustaviti sitnim smicalicama. Svim političkim opcijama je jasno da imam široko znanje, da ozbiljno radim, te da svaka moja riječ ima težinu. 

* Prošle godine, otprilike u ovo doba, prozivali ste župana Božu Galića zbog navodnog pogodovanja jednoj tvrtki iz Iloka po pitanju jamstava. Čak su se spominjale i prijave represivnim tijelima. Kako je to završilo?

– Kada sam na sjednici skupštine u studenom 2019. iznosio detalje pozajmice, na licima i vijećnika, i županovih suradnika vidjelo se iznenađenje i nevjerica. Svima je bilo jasno da je župan, prema nalazu Državne revizije, navedenom pozajmicom izišao iz okvira svojih ovlasti te ozbiljno prekršio zakone. Državna revizija je prema svojim tadašnjim ovlastima mogla samo utvrditi nezakonitost, ali ne i podnijeti prijave drugim tijelima koja bi mogla odrediti kaznu primjerenu težini djela.

U prosincu 2019. godine podnio sam Ministarstvu financija zahtjev za provedbu proračunskog nadzora, ali do sada nisam dobio povratnu informaciju, niti je njihov nalaz došao na raspravu u skupštinu. Siguran sam da bi provedba proračunskog nadzora stvorila županu ozbiljne probleme, ali teško da će se dogoditi prije kraja njegova mandata.

Što se tiče same pozajmice, ona još uvijek nije vraćena. Nad založenim nekretninama ima više vjerovnika, bivša supruga vlasnika Trikoa sudskim putem traži zaštitu svojih prava te je jasno da će sudski spor trajati dugo uz neizvjestan ishod. Dok sudski postupci završe, Galić više neće biti župan, a njegovi suradnici će svu odgovornost prebaciti na njega.

* Kako komentirate činjenicu da neki vaši vijećnici u Skupštini, konkretno Ivana Popović, u tom tijelu predstavlja Vašu nezavisnu listu, a u vinkovačkom Gradskom vijeću predstavlja MOST?

– Ne želim razmišljati na način da ljude s kojima surađujem gledam kroz njihovu stranačku pripadnost. Ivana je 2017. prihvatila biti na mojoj nezavisnoj listi, ostvarila je mandat koji je isključivo njen, ali je odlučila biti dio mojeg Kluba vijećnika u Županijskoj skupštini gdje odlično surađujemo. To je meni jedino važno, a siguran sam da i ona ima slično razmišljanje.

* Imate i vijećnicu za koju se neki s podsmjehom pitaju je li ikada bila na sjednici Skupštine. Riječ je o Žani Skejo. Komentar?

– Svaki izabrani vijećnik samostalno odlučuje o tome kako će i u kojoj mjeri koristiti svoj mandat. Za Žanu mogu reći da je nažalost zbog svojeg političkog angažmana imala ozbiljne probleme te je morala otići u inozemstvo za poslom. Znam kako je teško biti opozicija u našoj županiji, pa imam za to razumijevanje. Za sve ostalo je najbolje da nju pitate.

* Na prošloj sjednici Skupštine usvojena je i Odluka o izradi V. izmjene i dopune Prostornog plana Vukovarsko-srijemske županije koje će pomoći ”preispitivanju i određivanju istražnih prostora i eksploatacijskih polja ugljikovodika za novootkrivene rezerve plina u bušotinama Cerić i Berak“. To je vaše područje gdje ste kao ministar gospodarstva u tadašnjoj Vladi Tihomira Oreškovića sudjelovali u procesima liberalizacije istraživanja nafte i plina na kopnu. Je li to bilo najsretnije rješenje za naše podneblje? Kritika je kako multinacionalne naftne kompanije mogu ući u poljoprivredne posjede, tražiti plin (i naftu), a kad ih nađu povrat poljoprivrednicima je mizeran. Zar to nije nepravedno, pa i nepošteno?

– Proteklih desetljeća su INA i druga poduzeća u bivšoj Jugoslaviji obavljala brojna istraživanja nafte i plina na području naše županije. Otkrivene su značajne količine te su one trenutno eksploatiraju i naša županija ostvaruje značajne prihode, iako su koncesijske naknade određene prema tadašnjim zakonima preniske u odnosu na prihode koje ostvaruju.

Na natječaju koji spominjete INA uopće nije htjela aplicirati za nova istraživanja kod nas, jer su u toj kompaniji procijenili kako nemamo više značajnih količina te su se prijavili samo za istražna polja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Kao ministar gospodarstva sam potpisao ugovore i s Vermilionom i s INA-om te oni trenutno vrše istraživanja u skladu s ugovorom. Dobro poznajem tijek istraživanja na području Općine Tompojevci, gdje je sva potencijalna šteta bila unaprijed najavljena, održani su sastanci sa zemljoposjednicima, svima je nadoknađena šteta u iznosu većem od stvarne štete, a vlasniku zemljišta na kojem je postavljena istražna bušotina plaćen izdašan zakup. Nemam informaciju da nekome nije isplaćena primjerena odšteta.

Nažalost, od kada je MOL preuzeo kontrolu nad INA-om, praktično su ugasili tvrtku za istraživanje te će ubuduće sve istraživačke radove vršiti strane tvrtke. Ako u tom smislu govorimo o multinacionalnim kompanijama, hrvatska INA je nekada bila svjetski priznata istraživačka firma, a sada možemo samo sjećati se tih vremena.

Nadam se da ćemo čim prije imati konkretne radove na eksploataciji nafte i plina, jer će i Općina Nuštar, i Općina Tompojevci imati značajne prihode koji su veći od onih koje isplaćuje INA za prijašnje bušotine. Jedino što me žalosti jest činjenica da je MOL zatvorio našu rafineriju u Sisku te će nafta biti prerađivana izvan Hrvatske, ali to je problem na koji s ove razine nemamo utjecaj.

* Često kritizirate kako se malo odvaja za gospodarstvo. Je li stvarni problem nizak intenzitet ulaganja županije ili su to ipak visoke birokratske prepreke s nacionalne razine koje koče realizaciju razvojnih projekta?

– Naša županija za izravnu potporu poduzetnicima izdvaja premalena sredstva. U proračunu za 2021. godinu izdvojit će samo 450 tisuća kuna za poduzeća koja nisu u poljoprivrednoj djelatnosti. Sve ostale županije izdvajaju veća sredstva i često svojim prijedlozima tražim povećanje sredstava kako bi naši poduzetnici imali barem približno ravnopravne uvjete za razvoj. Župan Galić smatra da pod potporu poduzetnicima idu i ulaganja u županijska poduzeća i u dugoročne projekte, s čime se ne bih složio. Nama trebaju brze i učinkovite poticajne mjere jer će, imajući u vidu posljedice korona krize, brojni poduzetnici trebati bespovratne potpore kako bi preživjeli sljedeću godinu. Uložio sam amandman da se sredstva podignu na barem 2 milijuna kuna, ali nije usvojen od vladajućih.

Država sa svoje razine pomaže poduzetnike, ali nemamo mi nikakvu ekskluzivu na ta sredstva pa naša županija, gradovi i općine također moraju pomagati svojim sredstvima prije nego poduzetnici završe u poteškoćama.

* Trebaju li nam uopće županije?

– Trebaju nam županije koje nisu svrha same sebi već kvalitetan partner gradovima, općinama, poduzetnicima, građanima i svima koji trebaju određenu potporu. Trenutno naša to nije i svrha je prvenstveno sebi. Provjetravanje bi dobrodošlo.

* Na prošlim izborima ste ušli u drugi krug u utrci za župana. Mislite li da možete ponoviti taj rezultat, pa čak i pobijediti?

– Kandidirat ću se kao nezavisni kandidat za župana na izborima sljedeće godine i ozbiljno se pripremam. Nije jednostavno biti izazivač najjačoj stranci u državi, ali iskustvo me naučilo da dobri kandidati mogu pobijediti. Radio sam u realnom sektoru, vodio sam razvojnu agenciju, sudjelovao u međunarodnim projektima, bio općinski načelnik, saborski zastupnik i ministar gospodarstva te smatram da imam znanje i energiju za uspješno vođenje Vukovarsko-srijemske županije. Na meni je da u vremenu do izbora to dokažem i biračima, i političkim opcijama koje me žele podržati.

 

* HDZ je dobio novo županijsko vodstvo, a za Vas je poznato kako ste se profesionalno isprofilirali kroz TINTL kojim su upravljali kadrovi HDZ-a. Jeste li možda dobili poziv od novog županijskog predsjednika Marija Banožića za obnovom takve suradnju?

– Bio sam prvi voditelj Ureda za međunarodnu suradnju – TINTL i nikako ne bih rekao da je to bila politička organizacija, iako su udrugu osnovale lokalne samouprave. Bio sam nestranačka osoba, vodio sam TINTL kao firmu, u kojoj je bilo puno samoodricanja i nimalo povlastica kao u javnom sektoru. Uvijek smo ostvarivali rezultate koji su bili primjer kako se treba koristiti bespovratna sredstva EU. U takvim uvjetima isprofilirali su se brojni odlični kadrovi i meni je čast što sam bio dio tima.

Nikako ne bih tadašnji TINTL povezivao sa sadašnjom politikom. Sa svakim mogu razgovarati, pa i s Marijom Banožićem, ali bojim se da se moja odluka o nezavisnoj kandidaturi za župana nikako ne uklapa u planove njegove stranke.

* Prije nekoliko mjeseci u političkim krugovima se spominjala mogućnost kako će Vas podržati i Domovinski pokret. Priželjkujete li tu podršku ili možda očekujete kako će i ta opcija imati svog kandidata?

– Želim pobijediti na izborima i potpora brojnih političkih dionika mi je nužna da u tome uspijem. Otvoren sam za sve razgovore koji mogu doprinijeti kvaliteti moje kandidature. Svaka stranka, pa tako i Domovinski pokret, ima nesporno pravo odlučiti o tome hoće li imati svog kandidata ili će meni pružiti potporu.

* Na čemu ćete temeljiti svoju kampanju? Što želite promijeniti?

– Prvo, neću se baviti protukandidatima. Na meni je da dokažem svoju vrijednost, jer ću samo tako nakon izbora znati da su ljudi glasali za mene, a ne protiv nekoga. Naši građani traže brze i učinkovite poteze budućeg župana jer nemaju niti vremena niti strpljenja za čekanje boljeg života. Osobno ću uvijek snažno podržavati razvoj gospodarstva temeljenog na našim domicilnim poduzetnicima. Naše tržište je područje Vukovarsko-srijemske županije i ne smijemo si više dozvoliti da nam poslove uzimaju poduzeća izvan naše županije zbog toga što mi nismo konkurentni. Isto tako, sve ću učiniti da robe i usluge naših poduzetnika budu naš najjači izvozni adut. Ne možemo uspjeti ako ćemo živjeti od sezonskog rada na Jadranu ili od doznaka naših gastarbajtera – zaključio je Tomislav Panenić.