Toni Šarić: Ove godine na DORF-u film Joze Ivakića o alkoholizmu uz ekskluzivnu glazbenu podlogu

Udruga ljubitelja filma RARE iz Vinkovaca pripremila je i ove godine, od 16. do 19. kolovoza, bogat filmski program u lapidariju Gradskog muzeja u Vinkovcima. Već 17. godinu slavonski ljubitelji glazbenih dokumentarnih filmova uživat će u projekcijama recentne filmske produkcije, uz OFF DORF popratni program na više lokacija u centru Vinkovaca.

– U popratnom OFF DORF programu pripremili smo promociju stripova, kviz i koncert. Tako ćemo predstaviti nekoliko stripova o glazbi, koji su u posljednje vrijeme postali sve redovniji u ponudi – u društvu izdavača Tine Ćurina i Krešimira Blaževića saznat ćemo detalje o strip biografijama i albumima. Već tradicionalno, pop-kulturni kviz vodit će sjajni Mario Kovač. Mladi vinkovački DJ Ganja i Chempo pripremili su povratak u 80-te uz zvukove italo-disco hitova. Posebna glazbena poslastica na samom kraju je nastup u Lapidariju Gradskog muzeja Vinkovci izvrsnih surf rockera iz Siska LHD, koji su prošlim albumom „Off The Grid“ osvojili naša srca, kao i nekad Bambi Molesters – informirao je Toni Šarić, osnivač i umjetnički direktor DORF-a.

Šarić je najavio i projekciju filma „Birtija“ (r: Joza Ivakić, Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, 1929.), dragulja hrvatske filmske baštine koji će premijerno u Vinkovcima biti prikazan ljubaznošću Hrvatskog državnog arhiva. Književnik i kazališni redatelj Ivakić, vrsni poznavatelj slavonskog mentaliteta, kompetentno je obradio problem alkoholizma na slavonskom selu u ovoj naturalističkoj drami snimljenoj na izvornim lokacijama. U glavnim ulogama pojavljuju se glumci Hrvatskog narodnog kazališta, ali i naturščik Branko Marjanović, sin voditelja filmskog odjela Škole narodnog zdravlja Andrija Štampar Milana Marjanovića, kasnije i sam glasoviti filmski redatelj. Ekskluzivno, za projekciju u Vinkovcima glazbenu pratnju pripremili su surf-rock velemajstori LHD, koji će uživo odsvirati soundtrack.

O najboljem DORF 2023 filmu u regionalnoj konkurenciji odlučit će Magda Mas (glazbenica, autorica prošlogodišnjeg pobjedničkog DORF filma, predsjednica žirija), Dubravko Mataković (autor stripova, slikar, dizajner, glazbenik, genijalac) te Domagoj Ivanković (kazališni i TV glumac, nekad i mađioničar, wannabe muzičar).

Autor ovogodišnjeg vizualnog rješenja je Diana Mataković, mlada freelance dizajnerica i ilustratorica, trenutno voditeljica radionica digitalnog crtanja u Centru znanja u Vinkovcima. Još jednu godinu, Martin Peranović iz Otoka zaslužan je za festivalski vizualni identitet.

Podsjećamo, nagradu za životno djelo DORF ove godine dodjeljuje – i to, nažalost, posmrtno – briljantnom kazališnom redatelju i glumcu Saši AnočićuPosebno DORF priznanje za doprinos undergroundu ove godine primit će kazališni redatelj, performer, DJ, glumac, doktor znanosti, scenarist, šahist, strastveni pub kvizaš Mario Kovač.