TOP 10 Po osvojenim glasovima, Penava i Bosančić među najpopularnijim gradonačelnicima

Među 151 zastupnikom izabranim u Sabor na prošlotjednim parlamentarnim izborima nalazi se i 22 gradonačelnika i gradonačelnica, od čega je 10 ‘starih’, dok će ih 12 po prvi put ući u Sabor i tamo zastupati i promovirati i interese svoga kraja i građana, navodi portal Gradonačelnik.hr.

U odnosu na prošli saziv Sabora, riječ je o tri gradska čelnika više nego u proteklom mandatu u kojem smo imali 19 zastupnika iz redova gradonačelnika. Najviše gradonačelnika i u ovom će mandatu, kao i dosada, imati HDZ, a najveći gradonačelnički ‘boom’ u Saboru bilježi SDP. Među 61 HDZ-ovih zastupnika u Sabor je tako ušlo i 9 gradonačelnika, četvero manje nego u prošlom mandatu, dok će SDP zastupati čak 6 gradonačelnika i gradonačelnica, donosi isti portal.

Najjači rezultat i najveći broj glasova među gradonačelnicima, ali i ukupno u svojoj – 5. izbornoj jedinici, ostvario je gradonačelnik Vukovara, DP-ovac, Ivan Penava čije ime je na biračkom listiću zaokružilo 16.801 građana. Drugi je, kao što smo već naveli, prvi čovjek Koprivnice Mišel Jakšić s osvojenih 12.685 glasova. Slijedi gradonačelnik Sinja Miro Bulj s osvojenih 11.593 glasova, četvrti je gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak s 9.524 glasova, na petom mjestu je prvi čovjek Osijeka Ivan Radić ks osvojenih 8.360 preferencijalnih glasova. Na šestom mjestu nalazi se Kristina Ikić Baniček, gradonačelnica Siska s 8.354 glasova, sedmi je gradonačelnik Splita Ivica Puljak s 8.056 glasova, mjesto iza je Krešimir Ačkar iz Velike Gorice sa 7.406 glasova, na devetom mjestu je Ivan Bosančić sa 6.127 glasova, dok je na desetom mjestu  Dario Zurovec sa 6.001 glasova, zaključuje Gradonačelnik.hr.