TOP 50 GIMNAZIJA Evo koje mjesto je zauzela vinkovačka Gimnazija!

FOTO: Ivan Valentić

Najčitanije dnevne novine, Jutarnji list već godinama radi rang-listu najboljih hrvatskih gimnazija, pri čemu je ova rang-lista stekla status visoke razine pouzdanosti i relevantnosti. Kod postavljanja kriterija za kreiranje rang liste nije se išlo u širinu već je postavljen samo jedna kriterij. Riječ je o rezultatima koje su učenici gimnazija ostvarili na prošlogodišnjoj državnoj maturi. Na ovaj način, Jutarnji listi je obradio podatke o ostvarenim rezultatima učenika iz 153 škole koje imaju gimnazijske programe i koji su prošle godine izašli na državnu maturu.

Na vrhu nema promjene te je s prosjekom ocjena od 4,54 najbolja XV. Zagrebačka gimnazija iza koje se nalazi Prirodoslovna škola Vladimir Prelog iz Zagreba s prosjekom od 4,44, dok je na trećem mjestu III. splitska Gimnazija koja je pala za jedno mjesto.

Vinkovačka Gimnazija Matije Antuna Reljkovića zauzela je 30. mjesto s prosjekom ocjena od 3,79 te je u odnosu na godinu ranije skočila za 15 mjesta! Najbolji rezultat vinkovački maturanti ostvarili su iz Engleskog jezika gdje je prosjek 4,15. Nešto lošiji su bili po pitanju hrvatskog jezika gdje je ukupni prosjek 3,9, dok je podbačaj ostvaren u Matematici s ostvarenim prosjekom od 3,32.

Od manje razvikanih gimnazija, ispred vinkovačke našle su se škole iz Čakovca (14. mjesto), Pakraca (!6. mjesto), Čabra (17. mjesto), Novog Marofa (21. mjesto), Metkovića (22. mjesto), Vrbovca (23. mjesto) i Zaboka (25. mjesto).

S druge strane, vinkovački gimnazijalci i njihovi profesori-mentori iza sebe su ostavili škole iz Karlovca (31. mjesto), Zagreba ( III. Gimnazija, 35. mjesto; VII. Gimnazija 50. mjesto), Zadra (Gimnazija Jurja Barakovića 40. mjesto), Rijeke (Prva sušačka hrvatska gimnazija 42. mjesto) i Siska (46. mjesto).