Tri desetljeća Grad-Exporta: 218 uposlenih, izvoz u 30-ak zemalja, najsuvremenija tehnologija…

Vinkovački, ali i regionalni, gospodarski gigant Grad-Export d.o.o. proslavlja danas 30. rođendan. Petar Šimić, vlasnik ove uspješne tvrtke koja zapošljava preko 200 djelatnika i izvozi u 30-ak zemalja svijeta, prisjeća se početaka iz ra(t)nih 90-ih:

– Godine 1992. skinuo sam uniformu hrvatskog vojnika i sa šest svojih suboraca pokrenuo proizvodnju lamperije i brodskoga poda. Danas raspolažemo najsuvremenijom tehnologijom obrade metala i PVC-a.

U tri desetljeća dugom međuvremenu Grad-Export narastao je do aktualnih 218 djelatnika. I statusa obiteljske tvrtke.

– Prije šest-sedam godina dočekao sam svoje sinove s fakulteta i kad su se oni uključili u proces, upustili smo se u avanturu ekspanzije koja je dovela do toga da imamo 218 uposlenih, da smo se rasprostrli na 60 tisuća kvadrata…

I da Grad-Export ima respektabilnu izvoznu lepezu!

– Izvozimo u 31 državu svijeta. Najviše u zemlje Europske unije, ali osvojili smo i američko tržište, a prodrli smo i u Rusiju. Možda bismo mogli i posredovati u ovoj nategnutoj situaciji oko Ukrajine…

Šimić napominje kako i u godinama koje dolaze Grad-Export kani rasti, razvijati se… Prostora za napredak ima.

– Inercija u biznisu stalno tjera dalje, na više, na bolje. Dolaze novi materijali, novi proizvodi, znanje imamo, imamo energiju, moja tri sina su mladi dečki, tu je i kći koja je uključena kroz fondove Europske unije i Zakone o poticanju ulaganja… Evo, Republika Hrvatska, odnosno Ministarstvo gospodarstva, također prepoznaje tvrtke koje rade i ostvaruju veliku dobit koju reinvestiramo u nove tehnologije i proizvodne hale.

Uglavnom, Petar Šimić ima se za čime osvrnuti i na što biti ponosan. Osobito na 218 uposlenih koje smatra najvećom snagom Grad-Exporta…

– Nastojimo na svaki način u ovim vremenima olakšati život našim djelatnicima i njihovim obiteljima. Protiv demografskog sloma borimo se kako najbolje znamo i umijemo. Mahom su naši djelatnici mladi ljudi kojima smo za rođenje prvoga djeteta dodijelili 3.000 kuna, za drugo dijete 5.000 kuna. Ako oba roditelja rade kod nas, oba dobivaju po 3.000 ili 5.000 kuna.

Široke ruke Grad-Export je povodom 30. godišnjice opstojnosti bio i prema lokalnoj zajednici:

– Obiteljska smo firma i njegujemo socijalnu osviještenost. S tim u skladu, a povodom današnjeg slavljeničkog dana, 30 vinkovačkih obitelji u potrebi donirat ćemo po 3.000 kuna, a i Odjel pedijatrije Opće županijske bolnice Vinkovci također će dobiti značajnu donaciju.

I to nije sve…

– Pomoći ćemo i jednoj obitelji s dvanaestero djece, među kojima ima i punoljetne, pa ćemo danas ponuditi da jedno od te punoljetne djece dobije posao u Grad-Exportu – zaključio je Petar Šimić.

Rođendanskom slavlju perjanice vinkovačkog gospodarstva nazočio je i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić koji je tom prigodom izjavio:

– Čestitke tvrtki Grad-Export i njezinu osnivaču Petru Šimiću na 30 godina uspješnog rada i doprinosa razvoju gospodarstvu grada Vinkovaca. Od malog obiteljskog obrta razvili su se u jednog od gospodarskih lidera ovog dijela Hrvatske, a konstantnim ulaganjima u modernizaciju i napredak te, što je najvažnije, stalnim novim zapošljavanjima i razvojem ljudskih potencijala, postali su vinkovački brend cijenjen širom svijeta.

Čestitkama se pridružio i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić:

– Čestitam na svim postignućima tvrtki Grad-Export i njezinu vlasniku. O bilo kojoj tvrtki najbolje govore djelatnici kojih je 218. I stalno dolaze, a nitko ne odlaze. To mi dovoljno govori o zadovoljstvu zaposlenika plaćama, procesima, inovacijama, atmosferom… Uglavnom, daj Bože da je što više ovakvih firmi.