Trideset godina nakon početka Domovinskog rata u Vinkovcima osvanuo spomenik braniteljima

Puna tri desetljeća od početka Domovinskog rata hrvatski branitelji čekali su spomenik u Vinkovcima. I dočekali su ga, danas je svečano otkriven na desnoj obali Bosuta u parku, na početku Lovretićeve ulice. Riječ je o uratku vinkovačkog akademskog kipara Dejana Durakovića visokog 2,3 metra i širine 1,2 metra na postamentu od 0,9 metara.

– Imao sam nakanu načiniti spomenik koji će biti razumljiv i laicima, i svima koji znaju čitati figurativni realizam. Spomenik predstavlja simbolički prikaz ranjene Hrvatske, na njemu se nalazi prikaz državnog grba, rupe od artiljerijskih i puščanih zrna te kacigom vojnika kao spomenom na poginule branitelje – rekao je Duraković na današnjoj svečanosti otkrivanja spomenika čiju su izradu potpomogli vinkovački poduzetnici, a investicija je, uzgred, vrijedna oko 390 tisuća kuna.

– Otkrivanjem ovog spomenika želimo u našem gradu odati počast i iskazati zahvalnost svima onima koji su svoje živote, svoju mladost, stavili na raspolaganje jedinoj nam Domovini. Ovaj spomenik uz Bosut mlađim će generacijama zauvijek ostati kao podsjetnik na hrabre ljude, njihove sugrađane, koji su braneći Vinkovce i Slavoniju obranili Hrvatsku. Ovo je i za mene osobno vrlo emotivan trenutak, čast mi je što sam imao priliku zajedno s našim braniteljima, uz potporu vinkovačkih poduzetnika, sudjelovati u stvaranju spomenika kojeg smo izgradili na ponos našim sugrađanima – naglasio je vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić izražavajući nadu kako će se ubuduće baš na mjestu danas otkrivenog spomenika obilježavati sve važne obljetnice vezane uz Domovinski rat.