Tvornica Borovo obilježila 90. godišnjicu opstojnosti

Vukovarska tvornica Borovo d.d. danas obilježava 90.obljetnicu postojanja. Svečanom programu obilježavanja tog jubileja nazočio je i vukovarsko-srijemski Damir Dekanić koji je tom prigodom izjavio:

– Čast mi je i zadovoljstvo Upravi i svim djelatnicima Borova d.d. uputiti čestitke za 90. rođendan. Tvornica Borovo d.d. je tijekom svoje povijesti pokazala kako je žilava i samim time što se nalazimo danas ovdje pokazuje koliku snagu ima. Iako najveći utjecaj na poslovanje ima država kao većinski vlasnik s pozicije župana Vukovarsko-srijemske županije učinit ću sve što je u mojoj mogućnosti da Borovo ostane i opstane, da se poboljšaju uvjeti rada, povećaju plaće, redizajnira u stručnom smislu i ostane prepoznatljiv brend u ovom dijelu Europe.

Borovo d.d. najpoznatiji je proizvođač obuće u Hrvatskoj, s najdužom tradicijom, baštinom i ljubavlju prema cipelama. Osnovao ju je 1931. godine češki industrijalac Tomaš Bata. Borovo je tijekom proteklih 90 godina izgradilo svoj identitet, ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj regiji stvaranjem moderne, urbane, sportske i certificirane sigurnosne i radne obuće.

Borovo cipele postale su dio života mnogih naraštaja i sinonim za kvalitetu i udobnost. U njihovoj proizvodnji koriste se samo materijali prirodnog porijekla kao što su koža, platno od 100 % pamuka i prirodna guma od kaučuka koja se također proizvodi u tvornici u Borovu. Borovo je u gotovo 100%-tnom državnom vlasništvu te država kontinuirano pomaže i s posebnom pažnjom nadgleda i prati poslovanje nekadašnjeg obućarskog giganta tj. nekadašnje perjanice gospodarstva, koja je zapošljavala gotovo cijeli Vukovar i okolicu.

Tvrtka je iznimno važna za gospodarstvo Vukovarsko-srijemske županije, a Vlada Republike Hrvatske pomogla je u očuvanju proizvodnje.

Predsjednica Uprave Borovo d.d. Vukovar Gordana Odor, obraćajući se svima nazočnima, naglasila je:

– Okupili smo se kako bismo proslavili 90. obljetnicu tvornice Borova d.d. i kako bismo dali na značenju ovom jubileju, jer malo je firmi u Hrvatskoj koje imaju toliku tradiciju. Našim djelatnicima htjeli smo dati do znanja da su oni snaga Borova i da bez njih nema ništa te da samo zajedničkim radom i trudom možemo napraviti boljitak i napredak za Borovo. Osnivač Tomaš Bata napravio je lijepu priču za grad Vukovar. Na poljoprivrednom području odlučio je izraditi novu tvornicu obuće i na današnji dan je proizveden prvi par kožne obuće. Znamo kako je on bio vizionar i učinio je mnogo za ovo područje. Napravio je i poznate „Bata vile“, stanove u kojima su živjeli radnici, a sve u cilju olakšanja života i stjecanja lojalnosti zaposlenika. Na ovom putovanju od 90 godina, Borovo je imalo svoje avanture i svoje turbulencije. Proizvodili smo 23 milijuna pari obuće i na ovoj lokaciji je bilo 22 tisuće zaposlenih. To su brojke koje govore same za sebe – rekla je Gordana Odor uz podsjećanje kako je preživjela Drugi svjetski, kao i Domovinski rat, te je dodala:

– Nakon mirne reintegracije i povratkom u Vukovar 1998. godine zatečeni su veliki neriješeni problemi, prije svega imovinskih odnosa vezanih za nekretnine u susjednim državama i s ratnom štetom, koja je utvrđena u visini od 2,3 milijarde kuna. Borovo danas zapošljava 600 djelatnika, od toga je 400 djelatnika u Vukovaru, a 200 djelatnika u naša 74 maloprodajna objekta. Danas proizvodimo 400 tisuća pari obuće na godišnjoj razini i moram priznati kako nam je krenulo nabolje. Ne damo se, iako je proteklo razdoblje obilježila i pandemija koronavirusom zbog koje smo dva mjeseca imali zatvorene trgovine. No, pojačanim trudom i potporom Vlade RH uspjeli smo prebroditi sve probleme.