U 2020. rast poljoprivredne proizvodnje za 4,7%

Prva privremena procjena Državnog zavoda za statistiku otkriva kako je  poljoprivredna proizvodnja u 2020. godini narasla za 4,7% u odnosu na prošlu godinu odnosno s 17,9 milijardi kuna na 18,8 milijardi kuna. Također, zabilježen je porast neto dodane vrijednosti i produktivnosti od gotovo 10%.

– Podaci o porastu neto dodane vrijednosti i produktivnosti navode na zaključak da bi rast mogao biti trajniji. Svakako treba pričekati konačne procjene, pri čemu su one posljednjih godina uvijek pozitivnije u odnosu na prve privremene procjene. Zahvaljujem svim hrvatskim poljoprivrednicima i poljoprivredno-prerađivačkoj industriji na volji, naporima, ulaganjima, trpljenju poremećaja te na tihom, ali vrlo dobro organiziranom radu, prvim, drugim i trećim smjenama, nabavkama inputa u otežanim uvjetima, dobrim inicijativama i kritikama – izjavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković koja je najavila daljnje napore za očuvanjem sela te brze reakcije na poremećaje u skladu s mogućnostima državnog proračuna.

– Ono što je jednako važno, nastavit ćemo s upornim radom na ukidanju izvoznih barijera, dobivanjem veterinarskih certifikata, predlaganjem mjera Europskoj Komisiji – zaključila je ministrica Vučković.