U Cerni izglasan rekordan proračun od 4,85 milijuna eura! I to jednoglasno…

Iako ima „tanku” većinu u Općinskom vijeću, načelnik Općine Cerna Josip Štorek nije se morao znojiti pri izglasavana proračuna za sljedeću godinu. Koji je najizdašniji ikad; 4.846.322,64 eura, odnosno 36 i pol milijuna kuna! Usporedbe radi, proračun Općine Cerna u 2022. godini je 24,6 miljuna kuna.

Uglavnom, proračun za 2023. jednoglasno je prihvaćen, za nj je podignulo ruku petero vijećnika HSS-a, troje HDZ-ovih, jedan Domovinskog pokreta i nezavisni Stanko Vukšić (troje nije nazočilo sjednici Općinskog vijeća)!

– Meni je to signal da oporba uvažava rad načelnika i općinske uprave. Zapravo, ništa drugo nisam ni očekivao s obzirom na to da nikada ranije nismo imali toliki proračun. Tko bi mogao dignuti ruku protiv? Pogotovo stoga što su svi projekti na isključivu korist svih naših mještana, neovisno o njihovim stranačkim preferencijama – kaže Štorek.

Ceranski načelnik o strukturi proračuna:

 

– Podijelio bih ga na dva dijela; prvi se odnosi na komunalnu infrastrukturu, a drugi na demografski razvitak općine, što uključuje brojne subvencije i potpore mladim obiteljima te potpore za novorođenu djecu.

U komunalnom segmentu Štorek posebno naglašava dva projekta; prvi je…?

– Rekonstrukcija kolnika u ulici Mala Cerna, vrijednost je 7,25 milijuna kuna, s tim da smo četiri milijuna kuna „povukli” iz Ministarstva regionalnog razvoja i EU fondova prema Programu podrške gospodarskoj revitalizaciji Slavonije, Baranje i Srijema.

A drugi?

– Izgradnja dječjeg vrtića, vrijednost mu je 9,4 milijuna kuna, od čega smo iz EU fondova povukli 5,76 milijuna kuna.

To su, podvlači Štorek, dva ključna infrastrukturna projekta za 2023. godinu s tim da ima toga još…

– Planirana je izgradnja reciklažnog dvorišta kao i Dom kulture, no to će ovisiti prvenstveno o tome hoće li biti javnih poziva za koje smo praktički spremni s projektnom dokumentacijom – zaključuje Štorek.

Uglavnom, na pomolu je super godina!