U četvrtak tribina u Vinkovcima o aerosolnom geoinženjeringu nad Hrvatskom

Ilustracija/PEXELS

Prije nekoliko tjedana na Vinkulji smo pisali o tome kako se samo stotinjak kilometara od Vinkovaca nalazi jedan od najzagađenijih gradova u svijetu te definitivno najzagađeniji grad u ovom dijelu Europe po pitanju ekstremno opasnih PM 2.5 čestica. Riječ je o bosanskohercegovačkom gradu Tuzli koji s, 36.2 mikrograma po kubnom metru ima 7 puta višu zagađenost nego što je to preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Kako bi se povećala svijest o ovom obliku opasnosti, ali i povećao utjecaj na institucije da se preventivno djeluje, u Vinkovcima će 4. travnja biti održana tribina „Pogledaj, poslušaj i progledaj – Najnovije praćenje aerosolnog geoinženjeringa nad teritorijem Hrvatske i što nam je činiti”, a koju organizira Građanska inicijativa – Slobodni zajedno Vinkovci. Tribina će biti održana u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci s početkom u 17 sati.

Kako pojašnjavaju iz ove Inicijative, u posljednjih pet godina svjedočimo i izvrgnuti smo pojačanom geoinženjeringu koji je u korelaciji sa povećanom zagađenošću aerosolnim česticama PM 2.5 i povećanim netipičnim zdravstvenim simptomima s krvožilnim, moždanim i dišnim sustavom. Unatoč mnoštvu vizualnih opažanja i očitih anomalija kao što je ˝prljavo nebo˝, nužno je učiniti forenziku stanja mjerenjem svih raspoloživih fizikalnih i bioloških parametara. Također, svjedoci smo da je RH na zabrinjavajućem porastu povećane stope smrtnosti u posljednjih nekoliko godina te smo od jedne od “najzdravijih nacija” u EU, zauzeli jedno od čelnih mjesta u pojavnosti karcinoma i kardiovaskularnih bolesti.

Aerosolno zagađenje praćeno je neupitno pojačanim elektromagnetskim zagađenjem što ima dalekosežne implikacije na zdravlje ljudi i prirodnih ekosustava Hrvatske. Ustanovljavanje realnog stanja je posebno važno u kontekstu nametnutog nam klimatskog narativa i agende kojima se želi uništiti temeljna ljudska prava instrumentima centralnih banaka, korumpiranog sudstva
i državne politike.

Odgovore na ova pitanja pružit će znanstvena struka koja se s ovim pojavnostima bavi duži niz godina na znanstvenoj razini te upozorava na negativne ishode recenziranih studija provedenih širom svijeta od strane vrhunskih znanstvenika. Predavači tribine su Božidar Kemić, Robert Markušić te Josipa Juričev-Sudac koja je dugi niz godina angažirana oko ekološke i zdravstvene problematike zbog posebnog interesa za praćenje utjecaja raznih okolišnih čimbenika na ljudsko zdravlje.