U Genscherovoj zasađen kuglasti likvidambar; bit će hlada, žvakaćih guma i lijeka protiv kašlja!

Ulica Hansa Dietricha Genschera u Vinkovcima ulica je u kojoj su provedeni ili su u tijeku radovi u okviru nekoliko važnih projekata, a trenutno su aktualni oni na uređenju pješačkih staza i sadnji mladih stabala.

– Ukupno će u ovoj ulici biti posađeno preko 50 sadnica, a radi se o vrstama prilagođenima prostoru koje ne razvijaju prevelike krošnje i nemaju invazivno korijenje. Paralelno se radi i na izgradnji nove pješačke staze u dužini od oko 400 metara jer je stara izdignuta i ispucala, između ostalog, upravo utjecajem korijenja uklonjenih stabala koje je pravilo velike probleme građanima u dvorištima te na obiteljskim kućama – rekao je prilikom obilaska radova zamjenik gradonačelnika Josip Romić.

Pročelnik Upravnog odjela komunalnog gospodarstva i uređenja grada Marko Dujmić objasnio je kako se uklanjanju drvoreda u Genscherovoj ulici pristupilo zbog toga što je većina stabala bila u prilično lošem stanju i načeta bolestima, a predstavljala su i opasnost za prolaznike.

– Prevencije radi i iz sigurnosnih razloga odlučili smo stara stabla zamijeniti novim mladim sadnicama, a takvoj odluci pridonijela je i peticija koju je potpisalo više od 30 građana čije su obiteljske kuće na strani ulice gdje se drvored nalazio – naglasio je Dujmić.

U prvom krugu sadnje bit će posađene 23 sadnice, a u drugom, nakon završetka radova na izgradnji pješačkih staza, njih još 29. Radi se o kuglastom likvidambaru, vrlo dekorativnoj vrsti koju ćemo po prvi puta na našem području imati priliku vidjeti upravo u Genscherovoj ulici.

Kuglasti likvidambar (lat. Liquidambar styraciflua gumball), inače, listopadno je u spororastuće drvo guste, kuglaste krošnje. Listovi su mu zeleni, najesen crveni, a u širinu može narasti metar i pol do dva na svaku stranu. Dakle, bit će hlada, a i vizualni doživljaj je zajamčen. Doznali smo i to da se od njegove kore koja se zareže skuplja smola smeđe boje i aromatičnog mirisa koja se može žvakati kao prirodna žvakaća guma. K tome u indijanskoj medicini korištena je za liječenje kašlja i bolesti desnih.

Liquidambar styraciflua gumball FOTO: Rasadnik Fuderer Valpovo