U gradskoj upravi ponosni na brojeve; Vinkovci ostvarili gospodarski rast i u kriznoj godini

Zona Zalužje trenutno se rasprostire na 40 hektara i u njoj je smješteno 49 poslovnih subjekata s ukupno 1.767 zaposlenih

U posljednjih nekoliko godina, pokazuju određeni statistički pokazatelji, Vinkovci bilježe konstantan gospodarski rast, a takav trend nastavljen je i prošloj, pandemijskom krizom obilježenoj godini.

Evo što kažu brojevi; u pretpandemijskoj 2019. godini u Vinkovcima je aktivno bilo 693 poduzetnika s 8.347 zaposlenih radnika i uz pozitivni trgovinski saldo veći od 368 milijuna kuna, dok je, primjerice, 2016. godine 563 poduzetnika zapošljavalo 7.293 radnika, uz trgovinski saldo od oko 175 milijuna kuna. U 2020. godini broj poduzetnika i zaposlenika ostao je približno isti, ali rasle su neto plaće i to za 394 kune u odnosu na 2019. odnosno za 1.411 kuna u odnosu na 2016. Veći je bio i trgovinski saldo i to za gotovo 57 milijuna kuna u odnosu na 2019. godinu, što je vrlo značajno ako se zna da se radi o kriznoj godini.

Zanimljiv je i podatak kako su prihodi vinkovačkih poduzetnika u prošloj godini probili granicu od pet milijardi kuna, s tim da je zabilježeno povećanje u odnosu na 2019. za gotovo 400 milijuna kuna, a u odnosu na 2016. za gotovo dvije milijarde kuna.

– Ovo su podaci koji ohrabruju i koji pokazuju koliko je vinkovačko gospodarstvo otporno i prilagodljivo. Naravno da su u kriznoj godini uvelike pomogle mjere Vlade RH, ali i one gradske. Naime, usvojili smo Program poticanja poduzetništva kroz koji smo svim vinkovačkim mikropoduzetnicima omogućili potpore, ali uz uvjet zadržavanja postojećeg broja zaposlenih te povećanje plaće od 10%. Isto tako, kroz mjeru Novi poduzetnici svim našim sugrađanima koji su odlučili ući u poduzetničke vode povećali smo jednokratnu potporu s 2.500 na 5.000 kuna te trajno smanjili stopu Prireza poreza na dohodak s 13 na 10 posto – naglasio je gradonačelnik Ivan Bosančić komentirajući ove podatke.

U gradskoj upravi su svjesni kako su uz sve one programe i mjere potpora učenicima, roditeljima i studentima za ostanak mladih u Vinkovcima ipak najvažnija sigurna radna mjesta i kvalitetna primanja od kojih se može pristojno živjeti. Upravo su razvoj gospodarstva i poduzetništva ono na što su u gradonačelnikovu timu posebno fokusirani u ovom novom mandatu i sve će, poručuju, poduzeti kako bi stvorili preduvjete za dodatni rast i napredak.

– Uz osiguranje potpora našim gospodarstvenicima i stalnih kontakata s investitorima, upravo radimo i na postupku proširenja zone Zalužje. Osigurali smo sve preduvjete da nam Vlada RH daruje 111 hektara zemljišta vrijednog 160 milijuna kuna i taj proces je pri samom kraju. Prateći svjetske trendove, prošireni dio ove zone kreirat ćemo kao modernu zonu koja će biti održiva, pametna i digitalna, kreirana prema potrebama investitora. Cilj je pružiti priliku našim poduzetnicima da prošire svoje poslovanje te da privučemo nove investitore koji će osigurati nove tehnologije, nove djelatnosti i nova radna mjesta – objašnjava Bosančić.

Inače, zona Zalužje trenutno se rasprostire na 40 hektara i u njoj je smješteno 49 poslovnih subjekata s ukupno 1.767 zaposlenih.