U gradu bez oporbe i nije bilo za očekivati ništa drugo osim uvjerljive pobjede Ivana Bosančića!

Uvjerljivom pobjedom u prvom krugu, uz većinu od 12 vijećnika u Gradskom vijeću, Ivan Bosančić potvrdio je ono što je bilo i realno za očekivati. Na stranu želje i preferencije dijela građana koji ne podnose HDZ kojem je upravo Bosančić na čelu u gradu, činjenica je kako je gotovo 59% Vinkovčanki i Vinkovčana koji su na ovim izborima izišli na birališta izrazilo zadovoljstvo u prvom redu Bosančićem i rezultatima koje je ostvario u proteklom razdoblju. Činjenica je i kako zadovoljni građani na izborima – bilo parlamentarnim, bilo lokalnim – ne eksperimentiraju. I upravo to je bila najveća Bosančićeva prednost u ovoj kratkoprugaškoj utrci.

Pogled u retrovizor otkriva kako je aktualni i budući gradonačelnik imao sve na svojoj strani tijekom čitavog mandata i samo ga je mogao srušiti neki megalomanski skandal koji se na njegovu sreću nije dogodio. Naslijedio je grad u kojem je bilo niz nezapočetih i nedovršenih projekata te je samom njihovom realizacijom stekao brojne simpatije građana. Imao je Bosančić i sreću što mu je tijekom prve dvije godine mandata na čelu ministarstva regionalnog razvoja bila Vinkovčanka Gabrijela Žalac u čijoj se ministarskoj eri, nitko ne pamti, nije dogodilo da neki vinkovački EU projekt ne prođe.

I dok je prvi mandat obilježen uspjesima, uglavnom realizacijom višegodišnjih, pa i višedesetljetnih (borinački nadvožnjak i knjižnica) projekata, u drugom mandatu Bosančić i njegov tim morat će dobro zasukati rukave kako bi Vinkovcima donio vlastite ideje po kojima će biti upamćen. Do sada mu je dobro išlo, a građani su glasovanjem pokazali kako vjeruju da će mu to i u budućnosti ići od ruke. Budno ćemo pratiti svaki korak…

S druge strane, prvi izazivač Goran Kajkić, osoba koja je u kampanju krenula s prvim danom 2021. godine, ostvario je zavidan rezultat; 2.231 glas svojih sugrađana svakako je respektabilna brojka. Ako ćemo suditi po kampanji, koja je bila „na nož“, s vrlo malo programa, a puno više negativnosti, riječ je o protestnim glasovima. I to je isto tako u redu u demokratskom svijetu. Premda je više stranaka podržalo Gorana Kajkića (MOST, Hrvatski suverenisti, Živi zid), ovaj rezultat gotovo pa isključivo samo je njegov osobni, a ne plod sinergije više stranaka! Svi znamo kako u Vinkovcima nema niti MOST-a niti suverenista (osim na papiru!), dok se sav gradski živozidaški pokret vrti samo i isključivo oko Kajkića. Još veći Kajkićev uspjeh svakako su i tri osvojena mandata u Gradskom vijeću, tako da ćemo u sljedećem olimpijskom ciklusu, ako je suditi po stilu iz kampanje, pa i porukama nakon kampanje, sigurno imati žestoku oporbenu kritiku prema vladajućima.

Treći rezultat izbora ostvario je Domovinski pokret, odnosno dr. Davor Raić. Dok je Ivan Bosančić debelo privodio kraju pripremu svoje kampanje, snimanje spotova i završnih „glancanja“ jumbo plakata i programa, Domovinski pokret još je uvijek tražio svog kandidata za gradonačelnika. Iz vedra neba u naručje im je „pao“ dr. Raić. Kasno. Prekasno. Ako je s tako kratkom kampanjom i bez cjelovitog programa dr. Raić došao do povjerenja 1.620 svojih sugrađana i tri vijećnika u gradskom parlamentu, pitanje je kako bi izgledala ta utrka da je Domovinski pokret na vrijeme Vinkovce identificirao kao svoj interesni teren. Sada mogu samo žaliti što im najstariji europski grad prije nije došao u fokus…

Više od tisuću glasova (1.088) dobio je i posljednjeplasirani Tihomir Posavčić. Nezavisni kandidat, uz podršku ekipe koja je na prošlim lokalnim izborima „nosila“ vinkovački MOST, kao i podršku vinkovačkog SDP-a, ostvario je rezultat dovoljan da „povuče“ njegovu listu u Gradsko vijeće. Iako je prvi najavio kandidaturu (jesen 2020.), od tada do samih izbora rijetko je izlazio u javnost. Dojam je kako se nije dovoljno agresivno „ponudio“ stanovnicima ovoga grada s idejama, a za razliku od izravnog Kajkića i efektnog, ali sporadičnog dr. Raića, izbjegavao je svaki oblik konflikta. S obzirom na samo tri protukandidata, uloženo u kampanju i stil vođenja kampanje, ovakav Posavčićev rezultat je – „puna šaka brade“!

I na kraju, ne možemo ne spomenuti gubitnike svih gubitnika ovih vinkovačkih izbora – SDP! Nekad najjača oporbena stranka u gradu dovela se do te razine da se nije usudila imati svog kandidata za gradonačelnika već je dala podršku neovisnom političkom anonimusu. Očito je riječ o trendu koji prati ovu stranku ne samo na lokalnoj, već i na nacionalnoj razini. Uz ovakav rad, kako na terenu tako i u političkoj areni (Gradskom vijeću), možemo očekivati nestanak SDP-a u Vinkovcima do idućih lokalnih izbora. Za šire lamentiranje, nažalost, nema potrebe!