U Hrvatskoj sve veći nedostatak kvalitetnog i stručnog kadra koji radi s djecom

Ilustracija/PEXELS

Udruga SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću, ovih dana ponovno upozorava na goruće probleme u predškolskom odgoju i obrazovanju. Osim uobičajenih problema s kojima se susreću u ovo ljetno vrijeme godišnjih odmora poput spajanja odgojnih skupina i nemogućnosti korištenja odmora u željeno vrijeme, odgojiteljice se već godinama suočavaju s problemom kvalitetnog i stručnog kadra koji radi s djecom.

Naime, iako je zanimanje odgojitelja deficitarno i iako postoji preporuka općinama i gradovima za snažnije stipendiranje studija Ranog predškolskog i školskog odgoja sve više stručnog kadra odlazi iz sustava zbog nezadovoljstva uvjetima rada, materijalnim pravima i odnosom države prema ovoj važnoj grani odgojno-obrazovnog sustava. Iz udruge ističu kako još uvijek nema značajnijeg zaokreta u politikama na nacionalnoj razini, već se ulaganje u predškolski odgoj svelo na interes za ulaganjem lokalnih zajednica.

Brojni gradovi i općine se suočavaju s nedostatkom vrtićkih kapaciteta, a paradoksalno je da smo istovremeno svjedoci sve manjeg broja djece zbog čega se već osjeti problem u osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju u vidu smanjenja satnice učiteljima i profesorima, jer ako nema djece naravno da nema ni potrebe za tim stručnim kadrom. Udruga već godinama upozorava da rad odgojitelja nije puko čuvanje djece nego zaista prva stepenica u odgojnoobrazovnom sustavu koja je grubo zanemarena na štetu svih onih koji svoj životni poziv stavljaju upravo na raspolaganje onima koji su nam najdragocjeniji, našoj djeci.